Agyas celebek

2010. 10. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A „celeb” szó a legtöbbünkben már összekapcsolódott a csillogást, ragyogást kergető, többnyire a magamutogatásból élő vagy a tehetségét elpazarló sztárokkal. Holott bőven akadnak olyan celebritások is, akik valóban a tehetségüknek, a saját magukba és karrierjükbe fektetett munkának köszönhetik a hírnevüket. Közülük jó néhányan a tehetségük, szorgalmuk, kitartásuk mellett már-már botrányosan magas intelligenciával is dicsekedhetnek, melyet szerencsére nem önpusztításra, hanem a karrierjük építésére fordítottak, lenyűgöző filmes alkotásokkal és zenei produkciókkal ajándékozva meg minket.

James Woods

Nem üldözi paparazzók hada, mint Brad Pittet vagy George Clooneyt, nem menti meg rendszeresen a világot, mint Tom Cruise és Bruce Willis, latin temperamentummal se bűvöl minket, mint tette Banderas pályája kezdetén. Mégis ismerjük, szeretjük, elismerjük, akár Sebastian Starkként találkozunk vele esténként a tévé képernyőjén, akár Oliver Stone-alkotásban látjuk (Salvador), akár a rekeszizmaink ellen indít támadást, mint ahogy azt a Horrorra akadva 2-ben is tette.

Mennyi a 63 éves színész IQ-ja? Minden túlzás nélkül mondhatjuk, lenyűgöző: 180.

Quentin Tarantino

Született gyilkosok, Ponyvaregény, Alkonyattól pirkadatig, Kill Bill, Grindhouse, Becstelen Brigantyk. Vérben tocsogó, kegyetlen alkotások. Mégis van bennük valami, ami odaszögez minket a mozivászon elé, és nem hagy szabadulni. Zseni – ismerjük el Tarantino tehetségét. 160-as IQ-val a nagykönyv szerint is annak számít. Ugye, nehezen hihető, hogy 16 évesen kimaradt az iskolából? 

Bill Gates

Listánkon ő a kakukktojás, hiszen nem a művészetek berkeiben vált ismertté a neve, hanem a számítástechnika révén. A Tarantinóhoz hasonlóan szintén 160-as intelligenciával rendelkező Gates már gyermekként is „bizniszelt”, alig 10 évesen alapította meg első cégét, a Traf-O-Datát barátaival, majd a ’70-es években a Microsoftot, aminek révén világszerte ismertté vált a neve, és a világ legvagyonosabb embere címet is többször bezsebelhette már, 2008-ban 60 milliárd dollárra rúgott a vagyona és 91259-en álltak az alkalmazásában világszerte.

Sharon Stone

Nem sokkal marad le a fentebb említett „srácok” mögött. Az Elemi ösztön szexszimbóluma ugyanis 154-es IQ-val büszkélkedhet, valamint ennek köszönhetően tagságival a magas intelligenciával rendelkező embereket összefogó Mensa Egyesületnél. Mondhatni, ő az élő példa rá, hogy a szépség és az ész nem zárják ki egymást.

Steve Martin

Mókás figura. Az intelligenciáján azonban már nem viccelődünk, hiszen a maga 142-es IQ-jával a Tucatjával olcsóbb sztárja távolról se nevezhető butának, amit az is igazol, hogy a színészkedés mellett színdarabokat is ír, producerkedik is és a zenélés, zeneszerzés se áll tőle távol.

Geena Davis

A becslések szerint 140 pont körül teljesítene az IQ teszten. A színésznőként, íróként, modellként és producerként egyaránt sikeres Geena Davist a Thelma és Louise-ban nyújtott alakításáért 1991-ben a legjobb női főszereplő Oscar-díjára jelölték, de a hőn áhított szobrocskát végül nem neki ítélték. Ám semmi oka szomorkodni, hiszen három évvel korábban már nyert egy Oscart, a The Accidental Tourist-ban Muriel Pritchett megformálásért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést.

Madonna

1977-ben egy Veronica Ciccone nevő michigani lány New Yorkba költözött, és ezzel kezdetét vette a poptörténet egyik legkiemelkedőbb karrierjének a története: Madonnáé. A botrányos, erotikától túlfűtött videói, fellépései miatt az egyház által többször is kiátkozott popkirálynő több mint 300 millió eladott albummal dicsekedhet és a Rekordok Könyvében minden idők legkelendőbb énekesnőjeként tartják számon. Geena Davishez hasonlóan Madonna is 140-es IQ-val rendelkezik.

Shakira

A kolumbiai származású színésznő is a 140-es intelligenciaszinttel rendelkező sztárhölgyek táborát gazdagítja. A csípőjét vérforralón rázó Shakira anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul és olaszul, valamint arabul is ért valamennyire. Ezenkívül rendkívül fontosnak tartja a nélkülözők megsegítését, alapítványt hozott létre a kolumbiai szegény gyermekek iskoláztatására és az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is kiemelkedő munkát végez.

Dennis Miller

Színész, a stand up comedy mestere, hírolvasó és rádiós egy személyben, hihetetlen improvizációs képességekkel, melyeknek köszönhetően ötször nyert Emmy-díjat az HBO-n kilenc évig futó Dennis Miller Live című show-val. Mekkora az IQ támogatottsága mindehhez? Állítólag 135-ös.

Jodie Foster

A 132-es IQ-val megáldott Oscar-díjas (A vádlott; A bárányok hallgatnak) színésznő háromévesen már olvasott, francia nyelvű általánosba járt, és így akcentus nélkül beszéli a nyelvet, középiskolában évfolyamelső volt, a Yale irodalom szakán pedig magna cum laude végzett. Valószínűleg nem ő az egyetlen a világon, aki hasonló tanulmányi eredményeket mutathat fel, viszont azt kevesen mondhatják el magukról, hogy színészi tehetségükkel már 14 évesen lenyűgözték Robert De Nirót.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top