Ágyi poloska – avagy vérszívó a hálószobában

2010. 12. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ma sokan nem is tudnak a létezésükről, pedig nagyon is valódiak. Belegondoltál már abba, hogy mikor éjjel vakarózva riadsz fel és valami irritálja a bőröd, az ágyi poloska is lehet ennek a jelenségnek az okozója? Sőt a csípése nemcsak irritációhoz, hanem súlyos fertőzésekhez is vezethet, ha érzékeny a bőröd. Sokan sajnos nincsenek tisztában azzal sem, hogyan is néz ki az ágyi poloska, ill. mik a csípés vagy fertőzés tünetei, ezek hogyan kezelhetőek, és milyen eszközökkel kell a poloskát kiírtani otthonunkból.

Vessük csak nagyító alá az ágyi poloskát: olyan vérszívó rovarról van szó, mely az ágy repedéseiben, réseiben rejtőzik el, s éjjel jön elő vért szívni. Egészen kis termetű, kb. 5-6 mm nagyságú, lapos, vöröses színű, akár egy évig is elélhet.  A fiatal csótányokkal összetéveszthető, megkülönböztető jegye a csótánnyal szemben, hogy nincs szárnya.  Vérszívás közben nyálat juttat a bőrbe, s ez vezethet bőrirritációhoz, viszketéshez, dagadáshoz, ráadásul a sebek elfertőződhetnek az állandó vakarás miatt.

Terepszemle!

A bőrödön lévő csípések, duzzanatok, piros csíkok mellett keresd a jeleket az ágyban is: sötét színű ürülékfoltok a lepedőn, függönyön vagy a falakon, vérfoltok, továbbá a rovar levedlett bőre mind-mind árulkodó jelek. A rovarok általában az ágy réseiben, repedésekben, ablakpárkányon, képek mögött, vagy ruhák között rejtőznek. A furcsa dohos szag könnyen észrevehetővé teszi őket. Lakhelyüket illetően azonban a legijesztőbb az, hogy előfordulhat, hogy átszállítjuk őket egyik helyről a másikra, például a ruhákkal. Kezelési gyógymód lehet a csípésekre az antihisztamin, viszketés elleni krémek, antibiotikum tartalmú kenőcsök, melyek csökkentik a fertőzést és a duzzanatot.

Hogyan űzzük ki a lakásból?

Az átlagos rovarriasztók sajnos nem segítenek az ágyi poloska esetében, speciálisan poloskaölőt kell beszerezned, de ennél sokkal alaposabb és hatékonyabb intézkedéseket is meg kell tenni a kiirtásuk érdekében. A rovar összes fellelhető helyét át kell vizsgálni és meg kell szabadulni a fertőzött ágymatractól, lepedőtől, függönytől stb.  A kovaföld hatásos szer lehet a matracok, szőnyegek esetében, de irritálhatja a bőrt. A bórsavval ugyanez a helyzet. A legbiztosabb mindenképp az, ha szakemberekre, azaz hivatásos rovarirtókra bízod a dolgot. Az összes fertőzött ruhaneműt, ágyneműt mosd ki, majd szárítsd meg, hogy elpusztuljanak a poloskák. Ahhoz, hogy a petéket is kiirtsd, át kell sikálnod az ágyat, a bútorokat, ablakpárkányt, különös tekintettel a résekre.  A gőztisztítás is hatékony, de porszívóval is eltüntetheted a petéket. Az irtást lehet hogy időnként meg kell majd ismételned.  Ám a megelőzés is alapvető: ügyelj rá, hogy ne hozd be a vérszívókat a lakásba, például kirándulás, idegen helyen töltött éjszaka után. Túrázáskor például használj lezárható matracfedőt, s gyakran ellenőrizd le az ágyneműt, hogy ha találsz is poloskát az ágyban, még idejében megakadályozd az elszaporodásukat.

Óvintézkedések:

- Azonnal nézd át az ágyat, ha viszkető piros pöttyöket vagy csíkokat találsz magadon, ill. családtagjaidon!

- Ha a lakás tényleg fertőzött, bízd hivatásos rovarirtókra a problémát!

- Légy különösen óvatos és körültekintő a külföldi nyaralások alatt!

- Amennyiben toxikus rovarirtószer mellett döntesz, használat előtt mindig figyelmesen olvasd el a tájékoztatót!

"Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret és szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel. A hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, a félfedők azonban apró pikkelyek formájában megvannak." (Wikipedia)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top