Állatokon tesztelték a Liptont

2011. 02. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Unilever egy több évtizedes múltra visszatekintő multinacionális cég, ami világszerte több száz márkával van jelen a boltok polcain. Egyebek mellett a hazánkban is forgalmazott Lipton tea is hozzájuk tartozik, ami nemrég került a PETA kereszttüzébe. A harcos állatvédő szervezet decemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lipton és PG Tips márkájú teákat kísérleti állatok százain tesztelik, sok szenvedést okozva nekik.

A PETA állítása szerint ezeket találta vizsgálata során:

- Nyulakat fogtak különösen magas zsírtartalmú étrendre, ami lerakódásokat eredményezett az állatok ereiben. Ezután teát adtak nekik, hogy megvizsgálják annak hatását a lerakódásokra. A kísérlet után az állatokat lefejezték.

- Egereket etettek a teakeverék bizonyos összetevőivel, hogy megállapítsák, van-e azoknak bármilyen hatása a bélgyulladásra. A tesztek után az állatokkal végeztek, lefojtották őket vagy nyakukat törték.

- A patkányokat magas cukortartalmú ételekkel etették, ami maradandó agykárosodást okozott az állatokban, majd teát adtak nekik, hogy ellenőrizzék, javít-e valamit az állapotukon.

- A sertéseket E. Coli nevű baktériummal fertőzték meg, ami hasmenést okozott, majd megnézték, ez ellen hatásos-e a tea. A beleket darabokra vágták és megvizsgálták, az állatok még éltek a beavatkozáskor.

A szervezet nemzetközi kampányt indított, amivel a céget szerette volna rábírni, hogy hagyjon fel ezekkel a tesztekkel. Az Unilevert tízezrek keresték meg e-mailben vagy egyéb módokon, hogy kifejezzék tiltakozásukat, ami nem is maradt hatástalan. A multi a nagy tiltakozás hatására bejelentette, azonnali hatállyal felhagynak az állatkísérletekkel, amiket a teák és tea-alapú italok tökéletesítése során végeztek.

Bár az állatvédők fontos győzelemként ünnepelhetik a közleményt, az Unilever azt is jelezte, bizonyos esetekben továbbra is végezhetnek majd teszteket kísérleti állatokon. Mint honlapjukon írják, “ha egészségügyi, biztonsági, környezetvédelmi okokból szükséges, illetve ha állami rendeletek vagy hivatalos szervek megkövetelik”, akkor a jövőben is végrehajtanak majd állatkísérleteket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top