Aludj vagy meghalsz!

2011. 02. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindannyian tisztában vagyunk az alváshiány ránk gyakorolt negatív hatásaival, ám az már kevésbé ismeretes, hogy bizonyos betegségek kialakulását is elősegíti, ha keveset alszunk. Egy nemrégiben végzett tanulmány felfedezései alátámasztják a tényt, miszerint a nem elegendő és nem megfelelő alvás növeli a szívinfarktus, az agyvérzés és más kardiovaszkuláris, azaz szív-és érrendszeri betegség létrejöttének kockázatát, ami súlyos esetekben halálhoz is vezethet.

A kutatásban részt vett szakértők szerint amennyiben rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszunk vagy zavart, szakaszos az alvási folyamat,  48% az esélyünk arra, hogy valamilyen szívelégtelenségünk lesz, melybe bele is halhatunk, és 15% az esélye egy agyvérzésnek. A tanulmány a European Heart Journa szakfolyóiratban jelent meg egy 15 tanulmányból álló összetett elemzés részeként. A kutatók közel 475,000 felnőttet vizsgáltak 8 országból, köztük az USA-ból, Japánból, Izraelből és az Egyesült Királyságból 7-25 éven keresztül az alapos analízis kedvéért.

Francesco Cappuccio, a Warwick orvosi egyetem egyik professzora és a tanulmány vezetője szerint a a mai társadalmi elvárásoknak való megfelelni akarás az alvásunkból vesz el értékes órákat.  Feláldozzuk pihenésünk perceit a precíz munkavégzés oltárán. Sajnos ez a nyomás mindannyiunk életében ott van, az előttünk tornyosuló befejezetlen feladatok miatt egyre későbbre tolódik ki a lámpaoltás időpontja, s ezt a munka normális velejárójaként nyugtázzuk. Ám a kialvatlanság csak később fejti ki igazán hatásait, ott ketyeg mindannyiunk életében egyfajta időzített bombaként.

Cappuccio állítja, a napi 6-8 óra alvás lenne az optimális. Ha beérjük ennél kevesebbel is, mondjuk rendszeresen csak 5 órákat töltünk az ágyban, akkor magunkkal szúrunk ki.  Hozzávetőlegesen 7 órányi alvás már elegendő ahhoz, hogy a krónikus betegségek és a szív- és érrendszeri problémák kialakulását megelőzzük.

Dr. Michelle Miller, a tanulmány társszerzője is úgy véli, ha megfosztjuk magunkat a pihentető 7-8 órás alvástól, az komoly változásokat eredményez  szervezetünkben.

A krónikus kialvatlanság nemcsak szívinfarktust és agyvérzést idézhet elő, hanem számtalan egyéb megbetegedést is, például magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget vagy elhízást.  A hormonális változások vezethetnek  glükóz- és  inzulin-intoleranciához, így a kettes típusú cukorbetegséghez.

A krónikus alváshiány továbbá aktiválja a szervezetben a cytokineket, azokat a jelzőmolekulákat, melyek az immunrendszert mozgósítják és a gyulladásos folyamatokban részt vesznek. Az érelmeszesedés vagy érszűkület is gyakori következmény lehet. Cappuccio azonban a túl sok alvást is negatív elemnek tekinti,  a túlzott alvásigény ugyanis gyakori jele egyes betegségeknek, pl. egy krónikus betegség korai stádiumát jelezheti, de a depresszió első tünete is lehet.

Természetesen ezek a változások csupán hosszútávú következményei a nem kielégítő alváskultúrának. Azt is megemlítették a kutatók, hogy az alváshiány és a fentebb felsorolt betegségek közt csupán az összefüggés bizonyított, ám az ok-okozat nem 100 százalékig bizonyos.

Az American Heart Association 7 jótanáccsal látott el minket az egészség fenntartása érdekében:

1. Légy aktív! 2. Táplálkozz helyesen! 3. Fogyj le! 4. Hagyd abba a dohányzást! 5. Ellenőriztesd a koleszterinszinted! 6. Rendszeresen mérd a vérnyomásod! 7. Csökkentsd a vércukorszinted!

Marlene



Szerző

donna.hu



Scroll to Top