Hozzávalók:
15 dkg darabosabb állagú zabpehely
10 dkg cukor
6 dkg olvasztott margarin vagy vaj
10 dkg Graham búzaliszt, de jó a sima liszt is
1 darab egész tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi só
1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban jól összedolgozom és kb. 4-5 percre beteszem a hűtőbe, hogy a jobb formázhatóság érdekében egy kicsit keményedjen. A kis hűtés után vizes kézzel diónyi gombócokat formálok és sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb, kb. 4 cm-re rakom le őket, majd a tenyeremmel kilapítom, de akár már előre ki lehet lapítani az egyes darabokat. Ha nem használunk sütőpapírt, akkor enyhén kivajazott és lisztezett tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon 6-8 perc alatt megsütöm. Ebből az adagból én 32 darabot tudtam készíteni, 40x32 cm-es tepsiben sütöttem, széltében 3 darabot, hosszában pedig 4 darabot tettem egyszerre a tepsibe. Természetesen ha kisebb golyókat formálunk, darabra több lehet belőle, és ha nagyobbat, akkor kevesebb. Szeretném még elmondani, hogy lehet a tésztába mazsolát, csokidarabot, aszalt gyümölcsöt, mézet, kakaót is tenni, ki hogyan szereti. A képen látható kekszekhez Graham lisztet használtam, de sima liszttel is kiváló. Jó szívvel tudom ajánlani, mert finom, könnyen elkészíthető és ami fontos, még egészséges is.
Jó étvágyat és jó sütést-főzést kívánok!