Amerika leghírhedtebb merénylői

2011. 01. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nemrégiben a világ megdöbbent, mikor az Egyesült Államokban egy ámokfutó fiatalember lelőtt egy szenátornőt. A találgatások azóta is folynak arról, hogy miért követte el a merényletet. Eközben azonban a média kutakodott egy kicsit az amerikai történelemben, és furcsa dolgokra derült fény.

Az USA messze földön híres arról, hogy ott van a legtöbb mentálisan beteg gyilkos, akik közül sokan ún. politikai gyilkosok, akik legtöbbször visszahúzódó, magányos farkasok, s akik ellentétben a vallási merénylőkkel nem ideológiai, hanem személyes indíttatásból gyilkolnak. Ezeknek az embereknek általában nem vagy csak extrém esetekben marad fenn a nevük, ellentétben azokéval, akkiket meggyilkolnak. A történelem általában szimbolikussá, elvonttá teszi tettüket az utókor számára.

Most viszont félretesszük a szimbólumokat, és sorra vesszük az amerikai történelem leghírhedtebb merénylőit:

 John Wilkes Boot   1865. John Wilkes Booth

Lincoln elnök gyilkosa egy összeesküvés részeként ölte meg az elnököt, remélve, hogy ezzel felbomlik az Unió.

1881. Charles J. Guiteau

James Garfield elnök gyilkosa azt mondta, hogy belső hangok vezették, és azok bírták rá, hogy elkövesse a gyilkosságot.

1901. Leon Czolgosz

William McKinley elnök gyilkosának igen magányos és hányattatott gyerekkora volt. Sokat bántalmazták. Emiatt már igen korán elkezdett radikális irodalmi műveket olvasni, de úgy tűnik, ahhoz már nem volt bátorsága, hogy bármilyen politikai csoportosuláshoz csatlakozzon.

1933. Giuseppe Zangara

Megkísérelte megölni Franklin D. Roosevelt elnököt. A férfi olasz bevándorló volt. Állítólag krónikus hasi fájdalma vált olyan elviselhetetlenné, hogy mentális problémákat idézett elő nála és egy idő után úgy vélte, fájdalmaiért a kormány felelős. Megdöbbentő gyorsasággal került villamosszékbe, 32 nappal a merénylet után kivégezték.

Giuseppe Zangara

1963. Lee Harvey Oswald

John F. Kennedy gyilkosának nevét még hazánkban is sokan ismerik. A fiatalembert letartóztatása után egy elmeorvos megvizsgálta, aki úgy fogalmazott, „különösen élénk fantáziavilágban élt” így próbálta leküzdeni a mindennapi gondokat. Egy idő után azonban képtelen volt különbséget tenni valóság és képzelet között.

 Lee Harvey Oswald  

1968. James Earl Ray

Martin Luther King Jr. gyilkosa, már korábban is hírhedt volt komoly rasszizmusáról. Letartóztatását követően sikerült Mexikóba szöknie, de rövid időn belül visszatért az Államokba, mivel prostituáltként dolgozó barátnője kidobta őt.

 James Earl Ray  

1968. Sirhan Sirhan

Robert F. Kennedy gyilkosát gyermekkorában sokat bántalmazták, emiatt elfordult az emberektől és az okkult dolgok iránt kezdett el érdeklődni. A hite keresése közben döntött úgy, hogy megöli Robert Kennedyt, mert úgy gondolta, ezzel jó szolgálatot tesz hazájának, Palesztinának.

1978. Dan White

George Moscone, San Fransisco polgármesterének és helyettesének gyilkosa egy zsémbes ex(-)politikus volt, aki nem bírta elviselni, hogy nem térhet vissza többé hivatalaiba, ezért úgy érezte, joga van a gyilkosságokhoz. Így akart igazságot tenni.

1981. John Hinckley Jr.

Megkísérelte megölni Ronald Reagan elnököt, miután megszállottjává vált a Taxisofőr című 1976-os filmnek, mely egy átlagos férfiról szól, aki merénylővé válik.

 John Hinckley Jr.  

2009. Scott Roeder

Dr. George Tiller gyilkosa. Dr. Tiller késői abortuszairól volt hírhedt az Egyesült Államokban. Azon kevesek közé tartozott, akik ha az anya egészsége vagy egyéb indokok megkövetelték, akár a 21. hét után is elvégezte a terhesség megszakítást. Roeder egy radikális abortuszellenes csoporthoz tartozott, és miután skizofréniája elhatalmasodott rajta, megszállottja lett Dr. Tiller megölésének.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top