Amíg a készlet tart

2008. 08. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Minden kollekcióváltáskor beindul a nőkben valami. Vásárlási láz fogja el még a legfiatalabb korosztályt is. Most jóval olcsóbb, vedd meg. Belépvén egy ruhaüzletbe, ahol vásárlásra buzdító lendületes zene szól, hogy igen milyen jó csaj vagyok és mennyire szexi, és ez vagy az a felső, póló, nadrág mennyire kihangsúlyozná ezt. És a legszebb az egészben? Most akciós. Így könnyebben nyílik a pénztárca, a szuper nejlonzacskó csörgése még több riszálásra és vásárlásra buzdít.

Be hát a következő üzletbe. Ó most az a felső, amit még egy hónapja kinéztem akciós, hú akár hetven százalékkal olcsóbb. És nyílik újra a pénztárca, kopog a tűsarkú, szól a zene, csillog a pláza. A kedvenc cipőnk is akciós, ide vele, mindenki vásárol, vidám és lelkes. Próbafülkék ajtaja nyitódik és csukódik, sorba kell állni, mint amikor fagyira vártunk a strandokon. Ilyenkor minden nőnek mosoly ül az arcán, szórhatja a pénzét, jóval olcsóbban jut hozzá imádott kiegészítőihez, és hiszi, most jó vásárt csinált.

De a legtöbb esetben korántsem erről van szó. Amíg mi nők vásárlási lázban égve, csillogó szemekkel vásároljuk a rucikat, addig az eladók dörzsölik a tenyerüket, de jó, hogy ettől és attól is megszabadulnak. Mert megéri nekik még ezen az alacsony áron is eladni, hisz már nyakunkon az őszi kollekció, a borsos áraival, és hát meg kell szabadulni a nyári holmitól. Ősszel, télen senki nem vesz mini szoknyát, vagy pántos toppot, mert legszívesebben a cuki meleg pulóverünkbe bújnánk. És hát, a nyári darabok csak foglalnák a helyet, az amúgy is kicsi és drága üzlethelyiségben. Szóval ki vele. Mindent akcióba bocsátjuk, vigye a nép.

És mi nők szorgosan, vidáman tesszük ezt, kiürítjük a boltokat, hogy feleslegesebbnél feleslegesebb cuccokkal tömjük meg az otthoni gardróbunkat. De sebaj, jó lesz az még jövőre, sőt még tombol a nyár, bátran felvehetjük őket. És ha jövőre nem az óriásmintás retrós, punkos lesz a divat? Sebaj, úgyis olcsón vettük, jó vétel volt, mehet a szekrény legaljára várva a jobb időket, nem számít.

Az akciós, most vedd meg szezon, a vásárlási mániásoknak kedvez a legjobban. Bűntudat nélkül élhetik ki szenvedélyüket, mert olcsó, mert megéri, mert ennél jobb vételt nem lehet kihagyni. Így lelki bajainkat, bizonytalanságunkat, és önbizalomhiányunkat kompenzálhatjuk a csokievés helyett vásárlással. Vigyorog a kereskedő, vigyorgok én is. Ezzel azonban nem gyógyulnak ki ebből a pótcselekvésből, hanem erősítik magukban azt, hogy ezzel, mennyivel jobban érzik magukat. Ördögi kör. Nehéz szabadulni, főleg annak, akinek nem okoz gondot, hogy akár naponta megvegyen egy felsőt, nadrágot, cipőt, táskát, zoknit, bármit.

Aztán jön majd az őszi és a téli és a tavaszi kollekció kiárusítása, és az eladók mindig számíthatnak arra, hogy lesz pár ember, aki a vásárlással kompenzálja szerelmi bánatát, kudarcait, hiányosságát. De nem kell ilyen típusú nőnek lennünk, hogy a csillogó kirakatok láttán ne csábuljunk el egy kicsit. Hisz minden féláron van.

Ha egész évben spóroltunk, és figyeltük a kiadásokat, akkor most igazán megengedhetjük magunknak, hogy elragadjon a vásárlási láz. Hisz akciós nem?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top