Sárkánycsászármorzsa

2008. 08. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hol volt, hol nem volt, élet valaha egy kegyetlen Sárkánycsászár, akit egy hasonszőrű boszi örök szundikálásba varázsolt tízezer harcosával egyetemben. (Itt jön be az agyaghadsereg motívum, aki vette a fáradságot, megnézhette a Ludwigban.) Jön az ifjú Alex O’Connell (Luke Ford), fogja magát, és felkelti az uralkodót, de annyira ám, hogy hívni kell a régészbe oltott harcművész szülőket (Brendan Fraser, Maria Bello).

Ettől kezdve a történet a megszokott hollywoodi séma szerint - a gonosz legyőzésének fordulatos és vizuálisan felturbózott szálát, - a nálunk Családi Kör címen futó őstévéműsor színvonalát alulmúló műlélektani szálát - és a nagyoperettek táncoskomikus (nagybácsi) bosszantóan poénos szálát szövi egybe.

Ja, és egy kósza szerelmit is bele, régit meg újat.

És mindvégig erős a gyanú: ötletsivárság ütötte fel a fejét forgatókönyvírói szinten.

Mindezen rendes múmiafaló nem akad fenn, bármennyire zavaró is, a lényeg, hogy múmiaügyben a látványvilág és az odavaló ötletek a helyén legyenek. Nincsenek. Vagy félig… Holott van benne a jókkal harcoló jegesmedve és vérfarkas keverékű yeti, lándzsázik és nyilazik a sok-sok kínai agyagkatona, velük az öldöklést stratégiailag jól irányított zombihadsereg veszi fel… Maga Hun császár pedig (Jet Li), trükkös metamorfózison esik át: háromfejű, tűzokádó sárkányt, aztán egy pitbullba vegyített óriásorángutánt hoz, ráadásul kurva jól karatézik. Persze, azt mindenki…

Nincs mese, a visual effect department (vizuális trükkökért felelős csoport) keményen megdolgozott a pénzéért, sőt, az élettelen bitekből összerakott kreatúrákba időnként több humort sikerült beletölteni, mint a forgatókönyvíróknak az élő karakterekbe.

Úgy, ahogy van, ez a friss múmia alulmarad az előző franchise változatokhoz képest, mindazonáltal látványos mozit kap a néző. Jó hír, hogy nincs vége a sorozatnak, tovább cseszegetik a megszállott alkotók a múltat. Nem jön még múmiára dér…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top