Antianyag áttörés!

2011. 06. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

16 percig tartottak fogságban antianyag részecskéket a svájci CERN-ben. A kutatólabor hatalmas áttörést vitt véghez ezzel, ami nagy lökést fog adni a tudományos munkának.  16 percig tartottak fogságban antianyag részecskéket a svájci CERN-ben. A kutatólabor hatalmas áttörést vitt véghez ezzel, ami nagy lökést fog adni a tudományos munkának.

A kísérletben 300 darab antianyag atomot sikerült befogni és stabilan tartani egy abszolut nulla fok közelére hűtött mágneses erőtérben működő Alpha-detektorral.

„A fizikusok most alapállapotban szeretnék tartani az antianyagot, majd lézerrel gerjesztve megfigyelni, hogy miként jön létre a gerjesztett állapot, van-e bármilyen különbség, amikor a hidrogénnel tesszük ugyanezt.” – nyilatkozta a Népszabadságnak Horváth Dezső fizikus, aki a CERN-ben az antianyaggal kapcsolatos kísérletek vezetője. 
 


A kutatók a közeljövőben többször is meg szeretnék ismételni a kísérletet, ha lehet nagyobb atommennyiséggel. Az anyag és az antianyag atomok közti különbségeket próbálják feltérképezni.


Kép: Reuters – Denis BalibouseSzerző

donna.huScroll to Top