Anyajegyszűrés

2008. 05. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A leggyakrabban előforduló festékes anyajegyekből melanóma alakulhat ki. Mivel a betegség gyakorisága az elmúlt 20 év során duplájára emelkedett, fontos, hogy évente részt vegyünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton. Miből is áll az anyajegyszűrés? Egy onkodermatológus szakemberrel sikerült beszélnem a témáról.

A bőr-onkológia tulajdonképpen a bőrgyógyászok kezében van. Az onkológus szakorvos nem foglalkozik bőrdaganatokkal, a sebész pedig nem nyúlhat hozzá, amíg a bőrgyógyász nem látta. A tapasztalt bőrgyógyászok szabad szemmel is el tudják dönteni, hogy az anyajeggyel van-e probléma, de az alapos vizsgálathoz elengedhetetlen, hogy egy speciális dermatoszkóp alatt is szemügyre vegyék az anyajegyeket. Ezzel a műszerrel pontosan meg lehet mondani, hogy milyen a pigment elhelyezkedése, le lehet/le kell-e venni az anyajegyet.

A szűrés során a páciens összes anyajegyét megvizsgálják, a hajas fejbőrtől kezdve egészen a talpig. A teljes vizsgálat kb. 15 percet vesz igénybe. Az anyajegyeknek – bőrgyógyászati szempontból –, 3 fajtája van: az első típussal nincs semmi probléma, nem kell hozzányúlni, az anyajegyek második fajtájának eltávolítására pusztán esztétikai okokból kerül sor, a harmadik típusba azok az anyajegyek tartoznak, amelyeket muszáj eltávolítani.

A bőrgyógyászati konzultáció során az orvossal közösen dönti el a páciens, hogy az anyajegy eltávolítását érdemes-e plasztikai sebészre bízni. Plasztikai sebész bevonása az eljárásba természetesen olyan esetekben javasolt, mikor a heg szembetűnőbb helyen található majd – például az arcon.

A beavatkozásra helyi érzéstelenítésben kerül sor, az anyajegyet sebészi úton, kimetszéssel távolítják el. A lézeres műtéti eljárást azért nem előnyös választani, mert a beavatkozás után sok esetben visszanő az anyajegy, továbbá – hiedelemmel ellentétben –, a heg sem lesz kisebb. A szakszerű anyajegy eltávolításnak nincsenek rizikófaktorai. Bár a laikus orvosi köztudatban még mindig keringenek olyan rémtörténetek, hogy egy ilyen jellegű beavatkozásba bele lehet halni, de ezeknek a haláleseteknek egyszerűen az áll a hátterében, hogy túl későn távolították el az anyajegyet.

A gyanús anyajegy egy időzített bomba, amíg még ketyeg, addig kell leállítani/eltávolítani, mert sosem lehet tudni, hogy mikor robban. Gyanússá válhat az anyajegy, ha változik a mérete, színe, ha apró nyúlványai lesznek, vagy ha megsérül. Ezekben az esetekben azonnal szakemberhez kell fordulni. Tehát az éves szűrővizsgálatok mellett elengedhetetlen bőrünk folyamatos önvizsgálata, hiszen így vehetjük észre legkönnyebben a figyelmeztető jeleket.

Kapcsolódó anyagok:

$$263$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top