Apokalipszis: földrengés és cunami Japánban!

2011. 03. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Brutális erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengés rázta meg Japánt magyar idő szerint pénteken (március 11. ) reggel, kevéssel 7 óra előtt. Mivel az epicentrum a víz alatt volt, cunami alakult ki, és jelenleg is 7-10 méter magas hullámok ostromolják Japán partjait. A hatóságok szinte az egész csendes-óceáni térségre cunamiriadót adtak ki: Tajvan, a Fülöp-szigetek, Indonézia partvidéki területeit már elkezdték evakuálni, de Hawaii, sőt Dél-Amerika partjai is veszélyben lehetnek.

Japánban apokaliptikus állapot uralkodik: a hatóságok és magánszemélyek óriási pusztításról tudósítanak. A telefonvonalak és szinte az összes szolgáltatás (áram, gáz) megszakadtak, a tömegközlekedés leállt, a csibai olajfinomító hatalmas lángokkal ég, az atomerőművek leálltak, a Nikkei tőzsde zuhan. Az áldozatok számát egyelőre nem ismerik, az anyagi kárról még becslések sem érkeztek.

 Az első videófelvételek egyike a pusztításról. (Angol nyelvű)  

 Műholdas kép a területről (Forrás: Google)  

Folyamatosan figyelemmel követjük a híreket, és frissítjük cikkünket a külföldi hírportálok (CNN, BBC, Al Jazeera, stb...) adatai alapján!

03.11. (11:45)

A külföldi hírügynökségek televízióstábjai kiérkeztek a területre és hiteles felvételekkel dokumentálják az eseményeket. A CNN a cunami hullámát filmezte le helikopterről, amint az áradat magával sodorja az épületeket, autókat. A CNN már 8.9-es erősségű földrengésről beszél, ez az adat egyre több hírcsatornán jelenik meg a korábban jelentett 8.8-as érték helyett. 

A CNN videója ITT tekinthető meg.

A BBC hátborzongató felvételét a partvidéki pusztításról ITT nézhetik meg.

03.11. (11:55)

Az Al Jazeera a földrengésről összegyűjtött amatőr felvételeket, a saját szerkesztőségük állapotát és a külső helyszíneken készült dokumentumokat ollózta egybe egy videóban.

03.11. (14:40)

A Daily Mail információi szerint bár maga a japán főváros, Tokió viszonylag kevés kárral vészelte át a tragédiát, a városba tartó brit légi járatokat mégis törölték. Hawaiion eközben a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben.

03.11. (14:55)

A Japán kormány elővigyázatosságból szükségállapotot hirdetett a fukusimai atomreaktor miatt. Az erőmű hűtőrendszere leállt. Közben  továbbra is erős tűz tombol a chibai olajfinomító területén.

Lángol az egyik chibai olajfinomító



Szerző

donna.hu



Scroll to Top