Apokalipszis tegnap, ma, holnap…

2008. 09. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mielőtt a kvantum kozmológia elméletéhez nem konyító emberek szívükhöz kapnának, szögezzük le, hogy a hozzáértő tudósok 100%-a állítja, hogy ezek a kísérletek veszélytelenek, s a huhogók, világvégét hirdetők azok közül kerülnek ki, akik ismeretei az adott témában nem éppen akadémikus szintűek. Ja, és azok, akik nem kerültek be a kutató elitbe. Igaz, ettől még lehet, hogy a pesszimista jósoknak van igazuk, csak éppen nem valószínű…

Részecskék robbanása - ahogy a grafikus elképzeli a látványt 

De nézzük, miről is van szó, és miért veszélyes, amit a kutatók művelnek! A részecskekutatások a 20. század elején kezdődtek el, amikor lassan kiderült, hogy a világ a részecskék, vagyis a nagyon apró anyagi és energia egységek szintjén teljesen más, mint amit mi látunk. Egy olyan birodalom bontakozott ki a fizikusok és matematikusok szeme előtt, ami halandó ésszel felfoghatatlan, egyenesen totálisan logikátlan. Ebben a világban 16 dimenzió van – vagy eggyel több, vagy kevesebb, ezen még a szakértők is vitáznak, nekünk, laikusoknak meg úgyis mindegy, már a negyedik térdimenziót sem tudjuk értelmezni… Aztán, ha egy részecskét eldobunk egy olyan lemez irányába, amelyen két lyukat fúrtunk, akkor ez a kis vacak egyszerre átmegy mind a kettőn. Mellesleg egyszerre van eme kis egységeknek részecske és hullámállapotuk, ahogy azt Schrödinger, a kiváló koponya az 1920-as években megállapította. Érthetővé szerette volna tenni a nagyközönség számára is, miről szól a kvantummechanika, ezért egy macskával példálózott – Schrödinger macskája azóta bevonult a tudománytörténetbe –, ám mindössze annyit ért el ezzel, hogy laikusok hiszik, megértettek valamit, holott dehogy!

A fehér kör jelöli azt a helyet, ahol a földalatti alagút halad 

Ezek az elméletek kevésbé furakodtak be a köztudatba, mint a newtoni vagy einsteini tézisek, talán azért is, mert túlontúl hihetetlenek. A relativitáselmélet megértése elsőosztályos anyag ezekhez képest! Ettől függetlenül a fizika ezen területe fejlődött, és eredményeit nap mint nap használjuk a modern technikai készülékeink által. Valójában szinte minden új kütyünk erre a tudásra épít, s ez a fizika egyik legsikeresebb ága.

A 20. század másik nagy kérdése fizikusi körökben az Univerzum keletkezésének módja volt. Hamar rátaláltak, hogy a fizika törvényei igazak bárhol, s ha megismerjük az apró részecskék működésének elvét, akkor a világ keletkezésének rejtélyei is eloszlanak. S mivel elméleti szinten már tisztulni kezdett a kép, mi sem volt természetesebb, hogy a gyakorlatban is tesztelni akarták az eredményeket.

A részecsekgyorsító belülről 

Ezért fogtak bele Svájcban, Genf mellett a CERN kutatóbázis kibővítéséhez, építettek egy 27 kilométeres földalatti gyűrűt – mintha csak egy metróalagút lenne –, illetve különféle detektorok ellenőrzik, mi is történik odabent. Útnak indítanak benne egy részecskét, amely csak szalad körbe-körbe, ütközik más részecskékkel, és kiderül, hogy mi történik.

Augusztus 9-én tesztelték először a rendszert, majd 22-én, és végül tegnap, szeptember 10-én az első protonnyaláb egy teljes kört futott! Igaz, ez még ugyancsak a gyengített verzió volt, hiszen 1 óra alatt tette meg az utat, míg normális működés esetén 1 másodperc alatt 11 ezer kört fog majd futni! És nem volt ütköztetés sem, pedig a pesszimisták éppen ettől félnek.

Egy alkatrész - ez nem a Csilagok háborúja egyik jelenete! 

De nem a robbanásveszély itt a gond. Az sem jó, ha elpusztul Genf, Svájc, Európa, ám itt egészen mástól félnek. Állítólag az eljárás során miniatűr feketelyukak jöhetnek létre. A feketelyuk lényege, hogy elnyel minden anyagot és energiát, ami a közelében van, s ahogy egyre nagyobb lesz, egyre gyorsabban falja fel környezetét, akár a Földet, a Naprendszert, a Galaxist…

Az Universumban megtalált legnagyobb feketelyuk képe 

A kutatók szerint ezzel azonban foglalkozzanak a sci-fi filmek forgatókönyvírói, mert a valóságban a mini feketelyukak századmásodpercek alatt semmivé foszlanak, úgy, ahogy a természetben, ahol ez a jelenség állandóan előfordul. Mindenesetre, aki szeret rettegni, vagy sopánkodni annak ez most egy jó alkalom. Mások azt mondják, kövessük élőben a neten majd az első igazi kísérletet, mert a számítások szerint 5 perc kell ahhoz, hogy egész Európát elnyelje a fekete lyuk. Az pedig még elég idő arra, hogy rendeljünk egy utolsó sört…

(Bővebb információk: www.cern.ch)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top