Arcművész

2009. 12. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

– Miért, és hogyan lettél sminkes?

– Ezen sosem gondolkoztam, hét éve a MASK-ba is csak azért iratkoztam be, hogy megtanuljam magam kifesteni olyanra, mint egyszer egy profi sminkes.   Aztán ott az órák alatt fogalmazódott meg bennem: hé, ez menni fog nekem, ezt akarom csinálni! Szóval ott elkapott valami, aztán történtek egymás után a dolgok, volt egy komoly változás az életemben és már nem is maradt más választásom, mint az, hogy elkezdjek pénzt keresni ezzel a tudással. Szerencsém volt azt hiszem, mert az iskola láthatta a megszállottságomat, kiközvetítettek pár komolyabb forgatásra asszisztálni, majd ezekből már jöttek saját felkérések is. Meg már az elején a sors az utamba sodorta Nagy Hajnit is, akivel azóta is folyamatosan együtt dolgozunk, és már csak extrabónusz, hogy időközben a legjobb barátnőm lett. Jelenleg főleg fotózásokon dolgozom Oleg Borisuk-kal, akivel a munkák zömében szabad kezet kapok a smink megálmodásában, Marosi Petivel és Kaszás Bencével pedig leginkább a glamourosabb stílust visszük. Ezek a munkák a sminkről szólnak, de szeretem a szakma maszk részét is, épp a napokban fejeztünk be egy rövidfilmet, ahol aztán az összes  létező sebesülést meg kellett csinálnom. Ahol az emberek eltakarják a szemüket a moziban, na azokon a véres sebeken dolgoztam...

  – A sminkjeidről készült fotók a végleteket mutatják: vagyis a natúr „smink nélkülinek látszó” sminkektől akár a jelmezekhez passzoló arcokig – például a vámpíros „sminkre” gondolok – a skála elég széles. Van „specialitásod”  vagy kedvenced? 

 

– Minden egyes fotózás meghatározza a smink jellegét, az elvontabb dolgok inkább úgy születnek, hogy magunk örömére készítünk egy-egy anyagot. Kétségtelenül az utóbbit szeretem jobban, arra lehet és kell is készülni: ezerszer átvariálom magamban az elképzelt sminket, legyakorlom magamon, de menetközben is adódik változtatás. Annyira megfoghatatlan ez az egész smink-készítés, hogy sokszor az adott hangulat is bejátszik a végső változat kinézetébe. Meg a fények, a megvilágítás, a zene... Specialitásként talán az „összemosódottságot” emelném ki: szeretem, ha egy smink „összeolvad” a modellem arcával. Amire óriási hangsúlyt fektetek, az az árnyékolás, akár nude, akár nagy smink készül, az arc csontozatának kiemelésével csodákat lehet művelni. Nekem ez a kedvenc technikám.

– Ez a baba sminkötlet hogyan született meg a fejedben? Mi a célod egy ilyen típusú munkával? Valamihez speciálisan készítetted, vagy csak egy ötletet valósítottál meg?

 

 A sminkelés folyamatát megnézheted videón is!

– Ez a baba smink a Sigma Makeup Contest novemberi kiírása volt, külföldön nagy divat, hogy kisebb-nagyobb kozmetikai cégek reklámozzák így magukat. Meghirdetnek hasonló internetes sminkversenyeket, amikre vagy fényképpel vagy videóval lehet pályázni. Ez a mostani is ilyen volt, minden hónapban adott egy téma. Régebben nyertem a Focal Press versenyén a csipkés sminkkel, most is érdekesnek találtam a témát, így belevágtunk, bár ezúttal sajnos nem értem el helyezést, de mindenképpen sok tapasztalattal gazdagodtam: egészen más úgy festeni, hogy tudod azt, minden mozdulatod meg van örökítve.

 

Maga a forgatás nem tartott sokáig, talán másfél-két óra volt, mondjuk az egészre volt két napunk: kitalálni a sminket, modellt, helyszínt találni. A „legyakorlásra” már sajnos nem maradt időm, így a kamera előtt alakítgattam a végső változatot. Ennek a videónak a színvonala egy az egyben Juhász Péter érdeme.

– A fotót is te komponálod meg? A környezetre, a ruhákra, a megvilágításra gondolok...

– A babás interpretációnál most minden az én agyszüleményem volt, bár időszűke miatt eléggé meg volt kötve a kezem, stúdió világításnál készült az egész, a ruhákat pedig a saját ruhatáramból válogattam össze.  Nagyobb fotózásokon a ruhákat a stylist hozza, a fodrász megcsinálja a frizurát, a sminket én, de az összhatást előre leegyeztetjük.

  – Amikor látsz egy arcot, ahhoz születik meg egy smink, vagy fordítva: a sminkötlethez keresel arcot? Ha jön egy ötlet, azonnal megvalósítod? Vagy érleled magadban, esetleg lerajzolod? Kipróbálod magadon a „tervet”? Hogy működik ez a profiknál?

– Amikor megszületik az ötlet, akkor alig várom, hogy megcsináljam, szóval végső soron az kapja, aki legelőször az utamba kerül. Persze van kedvenc modellem, akinek az arca nagyon inspirál, ő Baricska Éva, aki a babás sminknél is a modellem volt, rajta egyszerűen minden jól mutat. Gyakorolni magamon szoktam, fontos, hogy előre lássam, egy-egy textúra hogyan viselkedik majd a bőrön.   – Milyen a kedvenc sminked a Te arcodon? Sminkeli magát egy sminkes egyáltalán?

– Ebben full véglet vagyok, a hétköznapokon alig sminkelem magam, viszont ha olyan kedvem van, akkor hajlamos vagyok túlzásokba esni. Valójában a tudat elég: ha akarnám, gyönyörű lehetnék... Komolyra fordítva a szót, az elnagyolt fekete tusvonalakat szeretem magamon, meg a nagyon erős füstös szemfestést. A natúr sminkem csak árnyékolásból áll.

  – A ruhák terén elég nagy a kavalkád, vagyis  mondhatjuk, hogy ma minden divat. Mi a helyzet az arcunkon? Annyi típusú arc van, és annyi féle alkalom... Van ma smink divat? Milyenre fessük magunkat jövőre?

– Mindig van smink-divat hál' istennek, és igazad van: nagy a kavalkád, de ez jó, mert mindenki megtalálja a saját egyéniségéhez megfelelőt. Divat a merész metál fényű szín a szemeken, vagy a festetlen szem és a bogyószín ajak, újra dübörög a tusvonal, elképesztő a választék. A nyári sminkek bronz árnyalatait télre felváltatják a jeges, ezüstös, rózsás árnyalatok: természetesebb és dércsípte hatást érhetünk el így.

– Egy karácsonyi buliban megnézed a többiek sminkjét? Korrigálod magadban a hibákat?

– Mindig, mindenkin megnézem a sminket, már nem tudok egy filmet megnézni nyugodtan anélkül, hogy ne azt figyelném, hogyan van kifestve a színész. Persze az utcán is figyelem a nők sminkjét, sokszor lenne kedvem odamenni pl. egy tűzfoltos arcú nőhöz, hogy létezik alapozó, ami teljesen elfedi a bőrhibát, de nem lehet tudni, a segítő szándék kiből, milyen reakciót válthat ki, így inkább hallgatok.

– Hogy látod, mi, hozzá nem értők, tudjuk magunkat festeni? Vagy mindenkinek szüksége volna egy kis oktatásra? Melyek a legnagyobb hibák a magyar nőknél?

– Azt látom, hogy a magyar nők súlyos összegeket hagynak a drogériák pénztárainál, megvesznek egy halom olcsó sminket a szupermarketekben, pedig egy-egy drágább minőségi kozmetikummal többre mennének. Szerintem mindenkinek elkél egy kis útmutatás, hogy az ő szemformájához, arcához, ajkához milyen festés, színek és textúrák állnának jó; teljesen személyre szabott tanácsadás keretében igenis el lehet sajátítani azt a pár trükköt, amitől egészen más dimenzióba repíthetjük a megszokott sminkünket. Szerencsére egyre több nő itthon is sokkal többet áldoz a sminkére. De ez a komolyabb sminkmárkák itthoni megjelenéséhez is köthető – remélem.   – Mintha a sminkek egyre elvontabbá  váltak volna az utóbbi években. Miért sminkelik sokszor szinte csúnyábbra, előnytelenre a modelleket és a manökeneket egy bemutatón? 10-15 éve ez másképp volt. 

– A sminkek, amiket a kifutókon látunk és elvontnak érzünk, az csak egy irányvonal. A designereknek a ruhák bemutatója az év fénypontja, egy showműsor: ezeknek a sminkeknek a leegyszerűsített változata bátran alkalmazható a hétköznapokban is. Még a legextrémebb sminkben is benne van a következő szezon divatutalása: egy új rúzsszín, a szemek árnyékolásának elnagyolt vonala: mindent át lehet ültetni az 'utcai' sminkünkbe is. Azért régebben is voltak kisebb túlkapások a kifutó sminkekben – a tripla soros műszempillákra gondolok konkrétan –, de valahol igaz. mostanában sokkal merészebbek a divatanyagok (külföldön), ám ez az élet minden részén így van, sokkal nyitottabbak lettünk, óriási az infomáció-áramlás, az ember már csak a nagyon kirívó dolgokra kapja fel a fejét, szerintem ebben lehet a magyarázat.

– Milyen egy szép smink? Mi a szépség egyáltalán manapság?

– A szép smink nekem már egészen mást jelent, mert érdekel a technika, a színkompozíció. Simán rámondom valamire, hogy szép, pedig lehet, hogy csupán nem megszokott, én ezeket a sminkeket jobban szeretem. 

– Van még álmod, vágyad, nagy sminkötleted?

– Minden izgalmas dolog még csak most kezdődik el. Ebben biztos vagyok.

Nézd meg a videót, hogyan születik egy smink! Smink: Árpa Karolina, Modell: Baricska Éva, Fotó: Oleg Borisuk



Szerző

donna.hu



Scroll to Top