Bababona 1. rész

2009. 12. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fiú utód nemzésének érdekében a legjobb, ha a nő szorongatja, vagy a szájába veszi a párna csücskét. A férfinek pedig ajánlott a fején tartania a kucsmáját. (Kucsma: szőrös téli föveg. Különböző alakjainak nevei: csalma, kapag, sapka, bagósüveg. Reméljük, mindenkinek van otthon.) Ha lányt akarnak, a nőnek tátott szájjal kell szeretkeznie, de ugyanilyen hatásos, ha kacag az aktus közben.

A menet után már csak az eredményt kell tudni. Ehhez egy Szűz Mária képbe kell tűt szúrni, amit aztán kilenc napig kell benne hagyni. Ha a tű tiszta marad, akkor a nő nem terhes, de ha rozsdás, akkor bizony viselős. Ha a hegye felől rozsdás a tű, akkor fia, ha a lyuka felől, akkor lánya fog születni.

A gyerek nemét más jelek is elárulják: a hegyesen előreálló has fiút jelent, ahogy az is, ha baba inkább a bal oldalán rugdos. Az anya rosszullétei szintén fiút ígérnek. Pókhálóval is megjósolható a születendő gyermek neme, amihez az anyának az ujjával kell keresztülbökni egyet. Ha a pók befonja a lyukat, akkor fiút szül, ha pedig lyukas marad, kislányt hoz a világra.

A viselős nő gondolatai nyomot hagynak a babán, tehát nem nézhet bénára, vakra, vagy más ormótlan emberre. Ha mégis megtörténne, köpjön hármat és mutasson fityiszt, hogy a rontást elkerülje. Ha a nő gondolatait a férje árnyékolta be, akkor köpjön bele egy pohár vízbe, azzal mossa meg a felesége homlokát.

Ha a terhes nőt megütik valahol, megdobálják valamivel, vagy ráesik egy gyümölcs, az anyajegy formájában fog meglátszani a gyereken. Ezt elkerülendő, az anya menten kapja fel és nyomja a hátsófeléhez a hozzáütődött tárgyat, hogy legalább olyan helyen lehessen a kicsi anyajegye, ahol senki nem láthatja. Ha viszont a nő üt meg egy állatot, akkor a gyermeke hasonlítani fog az állatra.

Várandós nő ne menjen temetésre, nehogy besárguljon a gyerek. Esküt se tegyen, nehogy baja legyen majd a gyereknek a törvénnyel. Ruhaszárító kötél alatt nem menjen át, és ne is varrjon, hogy a köldökzsinór ne csavarodjék a gyermeke nyakára. Ne tagadja le terhességét, mert a gyereke lopós, rossz természetű, vagy esetleg néma lesz. A kismama ne álldogáljon az ajtóban, mert nyúlszájú lesz a gyerek, és virágot se szagoljon, mert büdös lesz a babája szája.

Terhes asszony nem ülhet terítetlen asztalhoz, mert kopasz lesz a gyereke, és nem ihat csorba pohárból sem, ha nem akar csálé szájú babát. Ha összenőtt, páros gyümölcsöket eszik, ikrei lesznek. A hagymás ételektől pattanásos vagy kiütéses lesz a gyerek. A babtól sárga lesz a foga, ám a hajas kukoricától dús hajú lesz a baba.

Ha a várandós nő sok tésztát eszik, nagy súlyú lesz a gyermeke. A malachústól ügyefogyott, a nyúlhústól pedig rossz egészségű, esetleg nyúlszájú lehet a baba. Ha a kismama madárhússal lakik jól, éhenkórászt hoz a világra. A hallal viszont szájon kell vágni a viselős nőt, nehogy pállott szájú legyen a gyereke.

Egy terhes nő se tegye ki magát füstnek, vagy parázsnak, mert a hatodik hónap táján belőle világra jövő üszöggyerek − ami egy apró, gyorsan futó, kukoricacsutka méretű szörny − arra fog törekedni, hogy születése után az anyjába visszabújva megölje őt.

A ragasztó használata és a szűk nyakú üvegből ivás a várandós asszonyok számára, nehéz szülést eredményezhet. A szülés megkönnyítésére a legjobb, ha a terhes nő a szombat esti harangozáskor úgy ül a ház küszöbére, hogy az egyik lába kívül, a másik belül van. Sokat segít, ha egy villám sújtotta fa darabkáját is magánál hordja, vagy ha kis keresztet visel a nyakában, aminek a közepén egy olyan lyuk van, amit körülkötött valaki egy kereszteletlenül meghalt kisgyermek ingjének darabkájával.

Ha a szülés sikeres, sajnos a babára még mindig sok veszély leselkedhet…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top