Arctisztítás - mikor, mivel, hogyan?

2009. 04. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Olyan arclemosót vagy arctejet alkalmazz, amelyik a bőrtípusodnak megfelelő. Kitűnő termékeket lehet már kapni, kíméletesen, ám alaposan tisztítják az arcbőrt és szabadítanak meg a sminktől. Például a kiváló Clinique Take the day off arclemosó tej is, ami amellett, hogy remekül és kíméletesen tisztít, antiallergén is. Vattakorongra applikálva vagy a kezeddel vidd fel az arcodra, és hagyd egy kicsit hatni az arctejet. Majd vattával, körkörös mozdulatokkal távolítsd el az arcodról addig, míg a vattán látsz elszíneződést.

Extrém érzékeny, száraz bőrűek használhatnak lemosó olajat is – amelyek szintén hatásosan tisztítanak, amellett pedig értékes tápanyagokat tartalmaznak. Ilyen az ’Occitane, Amande/Pomme, almás-mandulás sminklemosó olaj és tonik termékcsalád.

Aztán léteznek még áttetsző, folyékony lemosók is. (pl a rózsavíz is remekül tisztít és tonizál egyben). Ezek amellett, hogy tökéletesen eltávolítják a szennyeződést és a sminket, értékes növényi kivonatokat is tartalmaznak. Általában (összetevőik függvényében) minden bőrtípusra használhatók. A Vichy, Purete Thermale arclemosó is ilyen.

Az arclemosó tej maradványait legjobban tonikkal lehet eltávolítani. Egyúttal frissíti, szebb tónusúvá varázsolja a bőrt. Azért is érdemes tonikot használni, mert kissé összehúzza a tágabb pórusokat, így a hidratáló készítmény és a smink nem tömíti el azokat. Ezáltal ténylegesen csökken a gyulladások és pattanások kialakulásának esélye.

Sokféle kozmetikumban létezik 2in1. Így arclemosó és tonik is készült már kettő az egyben. Időtakarékos, nem kell két terméket használni egymás után. Tisztít és tonizál egyszerre. A Lancaster, Express Cleanser lemosó is ilyen. Azért zsíros, vagy túl érzékeny bőrűeknek nem igazán ajánlom. Nekik érdemesebb saját bőrtípusuknak megfelelően ezeket külön-külön használni.

Normál, zsíros, vagy kombinált bőrűeknek érdemes a lemosó zselék között válogatni. Kiválóan tisztítanak, sőt akad olyan is amelyik picike radírozó gömböcskéket is tartalmaz. Használatuk különböző: van, amelyiket a nedves bőrre kell felvinni, és akad amelyiket vizes tenyéren kell felhabozva az arcra dörzsölni. Mindegyik terméket alaposan öblítsd le vízzel! Példa erre a Nivea Visage, Oxygen Power arctisztító zselé normál bőrre, és a Garnier, Pure intenzív arctisztító gél zsíros bőrre.

Biztosan Te is voltál már úgy, hogy hosszabb utazás során - főleg nyáron, úgy érezted, hogy nem csak a kezed (amit egyszerűen szappannal megmoshatsz akárhol), de az arcod is ragad a portól, piszoktól. Nos, született már erre is megoldás: az arctisztító kendő. Olajos vagy vizes bázisú – mindkettő remek megoldás. Nem kell hozzá semmi egyéb – csak előveszed és áttörlöd vele az arcod – máris érzed hogy megtisztult a bőröd és felfrissültél!

Az Estée Lauder Take it Away uborka-kivonatos törlőkendő is ilyen – tényleg praktikus megoldás – főképpen utazáskor.

Nos, akad bőven válogatni való a termékek között, hiszen csak kiemeltünk egyet-egyet, lehetetlen volna mindegyikről beszámolni. Viszont még néhány jó tanács: zsíros bőrűeknek ajánlott naponta többször is lemosni az arcukat – a bőrüknek megfelelő lemosóval. Azt is érdemes tudni, hogy más a fiatalok és más az idősebbek bőre – erősebb, mélyebb tisztítás jót tesz a fiataloknak, míg idősebb korban vékonyabb az arc hámrétege – kíméletesebb tisztítást igényel. Azonban mindenkinek ajánlott naponta kétszer: este és reggel letisztítania az arcát. Tisztán tartott, ápolt arcbőr kevésbé hajlamos a gyulladásra, és már fiatalabb korban érdemes arra gondolni, hogy a karbantartott arcbőr jó eséllyel később fog ráncosodni is!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top