Az a fránya gyomorideg

2010. 01. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A problémák halmozódásával az emberek panaszai is felszaporodnak. A folyamatos elvárások, a megfelelési kényszer és az állandó versengés nem mindenkire van ösztönző hatással. Van aki  motiváció helyett gyomortáji fájást érez. Teljesen mindegy hogy fiatal korban az iskolai követelmények, vagy netán a munkahely esetleg a családi bajok okozzák. Ha valaki a gyomrára érzékeny, elkerülhetetlen ez a probléma. Persze az evés lenne a legmegfelelőbb abban a pillanatban, mikor a sav már eszméletlenül marja a gyomorfalat, de legtöbbször ez nem megoldható.

Mi lehet a megoldás? A megfelelő táplálkozás, gyakori kis étkezések, diéta és kevés tartósítószer. Ezzel megkönnyíthetjük emésztésünket, kisebb fájdalmat okozva testünknek. Kerülni kell az alkoholt, a szénsavas innivalókat, fűszeres ételeket és az édességet is. Alap a gyomorsavcsökkentő készítmények alkalmazása, de ezek csupán átmeneti javulást hoznak. Nem szüntetik meg a gyomorideget, csupán a gyomorsavat semlegesítik. Lelki problémák vezetnek gyakran ehhez a tünethez, és ezt nem kezelheti a gyomorsavcsökkentő készítmény.  Gyógynövény-kivonatok (pl. Iberogast) jótékonyan hathatnak a belsőnkre, ami gyomorerősítőként szolgál. A sokszori étkezések ebben az esetben is javasoltak.

Ha valós lelki problémák mellékhatásával állunk szemben, enyhe nyugtató alkalmazása hasznos lehet, hogy ne idegeljen fel minket minden apró probléma. Hátránya, hogy álmosíthat, kábává teszi az embert, és magának a gyomornak sem a legideálisabb. A stresszkerülés a lehető legfontosabb, próbáljuk kerülni azokat a szituációkat, ami biztosan feszültté tesz bennünket. Kapcsoljuk ki ilyenkor agyunkat, ha már megtörtént, ne időzzünk a dolog felett, lépjünk túl rajta, keressünk valami elfoglaltságot. Nagyon hasznos, ha találunk valamiféle hobbit, sportot ami lefoglal minket, és a fölös energiák levezetésre kerülnek. Lehet ez bármi, amit szívesen űzünk.

Komolyabb szövődménye lehet a gyomorfekély, amikor a nyálkahártya felületén sebek képződnek. Ezeket a sebeket a gyomorsav irritálja, ez okozza az égető érzést. Előfordulása főleg az 50 év felettieknél gyakori, de már tinédzserkorban is előjöhet. Okát a Helicobacter pylori baktériumban látják az esetek 60-70 százalékában, amit egyperces fúvós teszttel gyorsan ki lehet mutatni. Különleges felépítése teszi lehetővé, hogy a savas környezetben is jól érzi magát, és kifejti káros hatását. Nem csak a baktérium okozhat fekélyt, hanem egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet. Bizonyos fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők közrejátszhatnak a kialakulásban, csökkentik a védekezőrendszer ellenállását. A táplálékfelvétel után szűnő, a gyomor ürülésével összefüggő fájdalmat éhségfájdalmaknak nevezzük. Kezelése gyógyszerekkel és életmódváltással a legeredményesebb.

A kiváltó ok lehet szorongás, amit legtöbbször csak lélekdokival lehet gyógyíttatni. Ne tartsunk a szakemberektől, hiszen ők tudják legpontosabban megmondani, mit kell változtatnunk az életmódunkon, hogy kevesebb stressz érje szervezetünket.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top