Az agyrázkódás

2008. 06. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szellemi elváltozások, lélektani zavarok, többnyire rendszerint meggyógyulnak, vannak azonban olyan esetek is, amelyben az agyrázkódás után, állandó szellemi gyengeség marad vissza, továbbá hajlamosság a fejfájásra és mindennemű egyéb, ideges panaszra. Nagyobb agyrázkódás után még a jellem is változást szenvedhet. A változás rendszerint ingerlékenységben, és búskomorságban nyilvánul meg.

Gyógyítása:

Ha súlyosabb tünetek nem mutatkoznak – vagyis ha tehát az agyrázkódás nem járt koponyatöréssel, vagy más, olyan testi sérüléssel, amely esetleg azonnali műtéti beavatkozást kíván –, akkor a beteget gyorsan fektessük le nyugalmas, hűvös, szellős helyiségben. Ha az agyrázkódást a beteg szerencsésen „túlélte”, akkor is hosszabb ideig szorul még szellemi és testi kíméletre. Hosszabb ideig tartózkodnia kellene az éjszakázástól, és az alkoholfogyasztástól.

Egy baleset után beállt eszméletlenség, hányás, érverés lassúsága nem oka közvetlen az agyrázkódásnak, hanem esetleg érszakadás tünete is lehet, és az ebből származó agynyomás jelensége. Ilyenkor azonnali műtétre van szükség, amelynek életmentő fontossága van!

Balesetnél soha ne elégedjünk meg saját diagnózisunkkal, hanem azonnal hívjunk orvost, ha valakit eszméletlenül vagy akárcsak öntudatzavarral járó baleset ért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top