Az apaságról szóló tévhitek

2009. 09. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az az elképzelés, hogy a nők jobb szülők, mint a férfiak, egy a sok mítosz közül. Nézzük, milyen hiedelmek vannak még a köztudatban.

1. A férfiak kevésbé vágynak gyermekre, mint a nők

A tinédzser korú lányok még valóban nagyobb valószínűséggel szeretnének gyereket, mint hasonló korú fiú társaik – egészen a harmincas éveikig. De negyven éves koruk körül minden megváltozik, és ők is elkezdenek vágyódni egy kisbaba után. Lehetséges, hogy a férfiak azért kevésbé lelkesek a korai gyermekvállalás terén, mert többet aggódnak a pénzügyi költségek miatt. Általában az apák érzik kötelességüknek, hogy a gyermeket anyagilag támogassák – még akkor is, ha valójában az anya a fő kenyérkereső.

2. A férfiak közönyösek a babákkal szemben

Az apák épp úgy törődhetnek a kisbabákkal, mint az anyák

A férfiak szíve épp úgy összeszorul, ha babasírást hallanak

Az apák képesek felismerni a saját kisbabájukat bekötött szemmel, mindössze tapintás által is – már akár csupán egy órányi öleléssel együtt töltött idő után

Ha egy apa cumisüvegből eteti a csecsemőt, ugyanolyan érzései alakulnak ki, mint az anyának – és a pici ugyanannyi tejet iszik meg

3. Az anyák ösztönösen jobban gondozzák a gyerekeket

Kezdetekben mindkét nem egyformán esetlenül kezeli az ismeretlen helyzetet. De miután a kismamák több időt töltenek együtt az újszülöttel, nekik hamarabb kifejlődik a gyermekgondozási készségük. Továbbá sok támogatást kapnak az egészségügyi szakemberektől, a családtagoktól és a barátoktól is – az apukák azonban nem. De ha a férfiaknak is lehetőségük van annyi időt tölteni a babával, mint az anyukáknak, és ők is megkapják a kellő támogatást, az „ösztönösség” náluk ugyanúgy beindul, mint a nőknél.

4. Mindegy, hogy a gyerek apával nő-e fel vagy nélküle

Az olyan kisgyermekek, akikkel foglalkozik az édesapjuk, jobban beilleszkednek az óvodába és az iskolába, magasabb az IQ-juk és kevesebb magatartási probléma vagy viselkedési zavar fordul elő esetükben. Könnyen barátkoznak, és jobban megértik más emberek érzéseit. Később kiegyensúlyozott lesz a szerelmi életük, mentálisan egészségesebbek lesznek, és kevésbé valószínű, hogy dolguk lesz a rendőrséggel. Vagyis az apára akkor is szükség van, ha a szülők elváltak!

5. Az apukák nem tudnak több dologra figyelni egyszerre

A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a férfiak ugyanolyan jók több feladat egyidejű elvégzésében, mint a nők. A munkájukban minden bizonnyal képesek rá, és ha otthon nem, annak nem biológiai okai vannak. Nagyobb a valószínűsége, hogy a háztartásban ők csupán kisegítő szerepet játszanak, így bizonytalanok egy-egy feladatban, ezért muszáj arra összpontosítaniuk.

Olvass még több "gyerekes" cikket az anyuci.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top