Az édesgyökér

2009. 06. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Teofrasztosz, aki időszámításunk előtt 390-305. között élt, már írt róla. Megfigyelték, hogy ha a szájukban tartják, akkor csillapítják a szomjúságot. Azt mondják, hogy a szkíták ezzel a növénnyel, és kancatejjel, sajttal 11-22 napig is kibírják, anélkül, hogy innának. Régi szerzők ezért gyakran „szkítai gyökér”-nek nevezik, mert – elsősorban Teofrasztosz nyomán – úgy tudták, hogy a szkíták, az ókor ezen félelmetes harcosai édesgyökeret rágva képesek voltak napokig étlen-szomjan vándorolni.

Valóban, az édesgyökér gycyrrizin, gycyrrizinsav nevű anyaga a nádcukornál ötvenszer édesebb, és míg minden más édesség, cukorfajta növeli a szomjúságot, az édesgyökér éppen ellenkezőleg, csillapítja.

Ezen kívül gyulladáscsökkentő, javítja az emésztést, köptető, enyhe hashajtó hatása is van. Triterpén jellegű hatóanyagai a mellékvesék egyes hormonjaihoz hasonlóak, azokkal szinte azonos szerkezetűek. Márpedig a mellékvesekéreg hormonjainak döntő szerepük van a szervezet stresszekkel, fertőzésekkel szembeni védekezésében, általában dinamizmusát, életerejét biztosítják.

A mellékvese hiányos működésekor egyre fokozódó gyengeség, elesettség, soványság, izomgyengeség, vérnyomás süllyedés, étvágytalanság, hőmérséklet-csökkenés következik be. Nemcsak mellékvese hormon-szerű, hanem női hormon-szerű hatóanyagok is találhatók az édesgyökérben.

Dél-Európában sok édesgyökeres vizet fogyasztanak, mert jó vértisztítónak tartják. Törökországban népszerű az édesgyökér sörbet. Belgiumban és Franciaországban a fizikai dolgozok közül sokan isznak – népi gyógyszerként – víz helyett édesgyökéritalt, erősítő-frissítő, és szomjoltó hatása miatt.

Nálunk is ismerték, főleg vidéken, a gyermekek körében a külső kérgétől megfosztott édesgyökér. Annak idején a nagyon kedvelt medvecukor is ebből készült. Jó lenne, ha felnőttek és gyermekek egyaránt felújítanák ezt a jó szokást, az egyre fokozódó, káros cukorfogyasztás helyett.

A kocákra vágott, gyógyszertárakban és gyógynövényszaküzletekben is kapható édesgyökér mokkáskanálnyi mennyiségét rágjuk el, a rostos részét nem kell megenni. Két-háromszor egy kávéskanálnyi legyen a napi adag.

Főzetet is készíthetünk ebből. 4-5 dkg édesgyökeret tegyünk egy liter vízbe, főzzük 10 percig, és igyuk víz helyett.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top