Az elemek vonzásában #br# - feng shui

2010. 08. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A feng shui közel négyezer éves tradíciója lassan meghódítja a nyugati világot. A „víz és szél” művészete tömören nem más, mint teljes harmóniára való törekvés a minket körülvevő világgal. Mostanában már nagyon sokan előszeretettel alkalmazzák otthonuk berendezésére, hogy kiteljesítsék életük valamelyik területét, de azt már kevesen tudják, hogy megfelelően alkalmazva a feng shui segíthet, hogy szerelmi életünket pozitívan befolyásoljuk.

Először is meg kell tudnunk, hogy milyen eleműek vagyunk, és hogy ki illik hozzánk. A feng shuiban az öt elem: a tűz, a föld, a fém, a víz és a fa uralja a világ energiáit. Általuk kideríthetjük, ki kivel harmonizál leginkább és kiket kell elkerülnünk.

Az egyes embereknek ugyanúgy van személyes elemük, mint csillagjegyük, és hasonlóan az égitestekhez, ez is befolyással bír személyiségükre, életükre. A különböző elemek élesen elkülönülő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezek a tulajdonságok bizony az emberekre is alkalmazhatóak. Vegyük hát sorra a különböző elemekhez tartozó embertípusokat. A következő rövid leírások segítségével könnyen megtalálhatjuk a ránk vagy esetleg párunkra jellemző vonásokat.

A fa:

Törekvő embertípus, erő jellemzi. Jó döntéshozó, tisztán gondolkodik. Alkalmazkodó és rugalmas. Nem szeretik, ha gátolják őket terveikben, ez haragot, esetleg dühöt vált ki belőlük, mivel önmegvalósításra, szabadságra törekszenek, így nem korlátozhatják őket következmények nélkül.

A fa elemű férfi viszont tökéletes partner szenvedélyes hölgyek számára.  Az ágyban egyenrangú és igen kísérletező kedvű, de kerüli a túlzott lelki közelséget.

A fa elemű nők temperamentumosak.  Kedvelik a függetlenséget, de ennek fokozott sebezhetőségük az egyik fő oka. Tipikus dédelgetésre vágyó nő. Sikereket inkább karrierjében szeret elérni, nem igazán anyuka típus. A szexben arra vágyik, hogy elcsábítsák, megszerezzék. Szereti a hűvösnek látszó férfiakat.

A tűz:

A tűz típusú ember forróvérű, lobbanékony természet. Nem könnyű kordában tartani, de igen vonzó az ellenkező nem számára.  A tűz melegen tart, megolvasztja a fémet, de el is pusztíthat, porrá is égethet dolgokat. Az elem szülöttei karcsúak, hajlékonyak és igen éleseszűek is. Mindig új célok felé törnek. Az e típusba tartozó férfi hatalmas romantikával veti bele magát egy párkapcsolatba, de legtöbbször túllő a célon.  Sokszor hirtelenek, kapkodnak, ezért nem könnyű együtt élni velük. Kapkodásaik miatt nem nagyon viszik végig a dolgaikat, szenvedélyük lankad, új célokat keresnek maguknak. 

A tűz férfi hatalmas szívtipró, beleégeti magát a nők szívébe. Partnerének tempót kell vele tartani, vagy megtanulni fegyelmezni őt.

A tűz elemhez tartozó nők sokszor végzetesen beleszeretnek a hozzájuk nem illő partnerekbe.  Igénylik a szabadságot, hogy tevékenyek, alkotók legyenek. Életkedvük kirobbanó, bármilyen társaság középpontjává tudnak válni, ha azonban ez nem sikerül, könnyen depresszióba esnek, hajlamosak az önértékelési zavarokra.

A föld:

A föld elemű embereket legjobban összefoglalni egy szóval lehet: határozottság. Megbízhatóak, de sokszor unalmasnak találhatják őket mások. Igen odaadóak és áldozatkészek a párkapcsolatokban. Konfliktuskerülőek, hajlamosak alárendelni magukat másoknak, hogy elkerüljék a vitákat. A testiség azonban meghatározó dolog az életükben.

A föld férfi zárkózott. Az a típus, akit fel kell fedezni. A többi jegynél gyakrabban bocsátkozik kalandokba, de ha egyszer megtalálja a nagy szerelmet, rendkívül odaadó, szenvedélyes partner. Nem lehet eltéríteni. Gondoskodik párjáról, mindig segítő kezet nyújt neki. Nagyon megbízható. Egy kis játékosság azonban hiányzik jelleméből, de megfelelő partner esetén ezen képes változtatni.

A föld elemű nő külső szemlélő számára hűvösnek és higgadtnak tűnik, de valójában rendkívül erotikus, szenvedélyes, csábító alkat, aki keresi a kihívásokat és intenzív érzelmekre vágyik. Hajlamos magához láncolni a férfiakat, ha kell akár erőszakkal is. Emiatt a férfiak korlátozva érzik magukat mellette. A szexben inkább a gyengédséget kedveli.

A fém

A fémembereknek van egy közös külső jellemzőjük:legtöbbjük görbe hátú és hajlamosak pocakot növeszteni, testalkatuk alacsony. Legtöbbször szociális vagy szellemi hivatást választanak. Nagyon hűek az eszméikhez és ki is állnak mellettük. Ez azonban lelki vívódásokhoz vezethet.

A fém elem férfijainak nagy az önbizalma, kíméletlenek, de igen sikeresek, főleg az üzleti életben. Igénylik a nők figyelmét. Igen alkalmasak családfőnek és boldogan vállalják is a szerepet. Ritkán ismerik el hibáikat, jellemző rájuk a konok magatartás. A szexben nem túl lobbanékonyak, de emiatt nem is igénylik a futó kalandokat.

A fémhez tartozó nők rendkívül vonzóak, ellenállhatatlanok az ellenkező nem számára. Igénylik, hogy ők irányíthassák kapcsolataikat, szeretik kihasználni szexualitásból fakadó hatalmukat. Általában inkább karrierista alkatúak, mint családanyák, kapcsolataik kevésbé fontosak számukra. Gyakori védekezési formájuk, hogy érzelmileg magukba zárkóznak. Olyan férfiakra vágynak, akiknek hozzájuk hasonlóan a tekintély és a siker a fontos, a szerelem és a szexualitás csak ezek után következik.

A víz:

A víz elemhez tartozó emberek általában sovány alkatúak. Fázósak, kedvelik a melegebb tájakat. Nem hajlamosak a befelé fordulásra, de nem is türelmesek. Folytonos változásra vágynak. Rendkívül kommunikatívak és kreatívak, de sokszor felületesnek tűnnek másoknak.

A víz elemű férfi felettébb értékeli a szép külsőt. Gyakran esik szerelembe, de érzelmei nem mélyek. Valódi Don Juan-típus. Mindent alá tudnak rendelni élvezeteiknek. Kerülik a konfliktusokat. Hajlamosak a szélsőséges érzelmekre. Ritkán érzik úgy, hogy igazán szeretik, mégis folyton nők veszik körül. Tapasztalt hölgyre van szükségük, hogy átsegítse az élet buktatóin.

A víz típusú nő fő vonzereje a báj. Sokszor belesodródik szexuális kalandokba, de ha úgy érzi, üldözik a férfiak érzelmeikkel, inkább elmenekül. Sebezhetősége miatt gyakran védekezik támadással. Olyan férfire vágyik, aki védelmezi a világtól.

Előfordulhat az is, hogy az elemek egy személyen belül kerülnek összetűzésbe, mondjuk a személyiségüktől eltérő neveltetésük miatt, ez esetben az adott személy instabil, idősebb korára sokszor úgy érzi, nem élt igazán. Ilyenkor kis önvizsgálattal kideríthető, melyek azok a jellemzők, amik inkább ösztönösen dominálnak bennünk és melyek azok, amiket átvettünk, megszoktunk mások mintájára.  Az elemek közül a fa a saját típusával és a vízzel, a tűz a másik tűzzel és a föld elemű emberekkel alakít ki jó párkapcsolatot,a föld az másik földdel és a fémmel él kiegyensúlyozott kapcsolatban, a fém és a víz pedig saját elemükbe tartozó társakkal érzik jól magukat igazán.

Ahogy ezekből a jellemzőkből is látszik, nem minden elem passzol a másikhoz, vannak bizonyos elemek, amelyek nem férnek meg egymás mellett. A feng shui szerint ez okozza bennünk azt a furcsa, bizalmatlan érzést, amit unszimpátiának nevezünk. Az ősi tudomány tehát nem csupán a minket körülvevő tárgyak mozgatását és a környezetünk megreformálását jelenti. Az elemek a kínai hagyomány szerint egészen személyiségünk mélyében gyökereznek. Ezeknek összerendezésével kezdődik az út a harmónia megtalálásához a szerelemben.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top