Az érettségi előtti stressz

2010. 03. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A diákok nagy része tart a négy évet záró érettségitől, nem ritka, hogy a stressz fizikai tüneteket vált ki. Elkerülésére a legjobb, ha nem az utolsó pillanatra hagyjuk a felkészülést. Egy jól megkomponált napi-, hetirend segít, hogy ne az utolsó pillanatokban kelljen az összes energiánkat felhasználni a magolásra. Inkább a nagy megmérettetés előtt gondolkozz a lehetőségeken, mint hogy utána szidd magad, mit és hogyan kellett volna csinálnod. Ha már mindezt elmulasztottad, és csak pár heted maradt vagy annál is kevesebb, akkor sincs veszve minden. Megfelelő beosztással még csodát is produkálhatsz.

Ebben a korban nem az étkezés a legfontosabb, pedig ha tisztában lennének a fiatalok azzal, hogy mennyit segíthet szervezetüknek a megfelelő étkezés, és hogy teljesítőképességük is megnövekedne, akkor jobban figyelnének táplálkozásukra. A hirtelen bekapott pár falat vagy a zsíros gyorsétel nem megfelelő és elvonja az energiát a többi cselekvéstől. A gyümölcs, a zöldség, a szénhidrát megad mindent, amitől a szervezet topon lesz, és ez elősegíti a szellemi tevékenyég hatékonyságát is.

Stresszes állapotban az agyunk képes leblokkolni, azaz a gondolkodásért felelős területek nagy része kikapcsol. Nem ritka, hogy egyes diákok a fejükre teszik kezüket, és így próbálják agyukat beindítani. Első lépésként érdemes túllépni a pánikon. Egy mély lélegzetvétel, majd még egy. Ha a két kezet a szemeink fölé helyezzük és a hajtő és a szemöldök közötti résznél lévő dudort dörzsöljük, akkor élénkülni kezd a vérkeringés a fontos területen, beindul újra a gondolkodás.

A stressz jótékony hatással is rendelkezik. Ha nincs jelen a feszültség, az is hátráltató lehet éppúgy, mint a túl sok stressz. A jó teljesítményhez kell egy bizonyos mennyiségű idegesség, ez segít felszínre hozni azt a tudásanyagot, ami rejtve van. Ilyenkor teljesít a legjobban az ember. Már csak azt kell kivédeni ezek után, hogy ne lendüljön a blokkolás oldalára a stressz, ne uralkodjon el rajtunk az izgalom.

A barátok és a szülők igen sokat segíthetnek, nem is kell kikérdezni az anyagot, elég ha eljátssza valaki a vizsgabiztos szerepét, ez nemcsak gyakorlásnak tökéletes, de így a szereplést is meg lehet szokni. A magabiztos megjelenés már fél siker. Ha úgy áll valaki a tanárok elé, hogy nem tudja eléggé az anyagot, és ezt tudomására hozza a vizsgáztatóknak, az sokkalta rosszabb, mintha önbizalommal mondja el azt, ami a fejében van.

Sok diák nem is tud róla, hogy vizuális típus, azaz a képek sokkal jobban rögződnek a fejében, mint a hallott információk. Ha ehhez kapcsolódó módszereket vet be a tanulás közben, akkor hatékonyabban és gyorsabban fogja megtanulni az anyagot is. Képek, grafikonok, diagrammok segíthetik a jobb memorizálásban. A gondolat-cetlik készítése nagyon jó ötlet, általuk jobban lehet memorizálni és egységbe foglalni a nagyobb részeket is.

Feszültségcsökkentés a nagy napon? Mikor közeledik az idő, akkor legjobb, ha a túlzott stresszt kerüljük. Sokakat még akkor is a tanulás és a témakörök átnézése nyugtat meg, de akad köztük, akiket ez még ingerültebbé tesz, folyamatosan az jut az eszükbe, mennyi mindent akarnak még átnézni. Ennél jobb, ha kis társaságban egymás között elevenítik fel a tudnivalókat, mert a másiknak adott helyes feleletek nyugtatóan hatnak az egyénre. Az utolsó 2-3 napban töménytelen mennyiségű anyag átnézése nem a leghatékonyabb. Ekkor már csak ismételgetni érdemes. Az optimális stressz megteremtése és a blokkolás elkerülése a legfontosabb mozzanatok a sikeres érettségihez – és persze tanulni sem árt a megmérettetésre.

-Torma Tímea-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top