Az étel, ami boldoggá tesz

2010. 10. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vannak élelmiszerek, melyek fogyasztása valóban boldoggá tesz bennünket. Ez igaz! Közvetlen összefüggés áll fenn táplálkozásunk és a boldogságérzet között, melyet agyunk állít elő. Egyszóval: a hasunk boldoggá teheti az agyunkat. Hogyan történik ez?

Magadon is észrevetted már: fáradt vagy, túldolgoztad magad, ennek megfelelően nem túl jó a kedved. Gyakran a változékony idő a bűnös. Ilyenkor ösztönösen nyúlsz egy darab csokoládéért, melyet lassan hagysz a nyelveden szétolvadni. Mintha varázslat történt volna, szellemileg ismét fittnek érzed magad, hangulatod feljavul. A fáradtságnak már nyoma sincs. Ezt a jelenséget a kutatók már évekkel ezelőtt tanulmányozni kezdték, és egyre több tanulmány lát napvilágot arról, hogy a táplálkozás és a hangulat között szoros összefüggés van. Már régóta megfigyelték, hogy célzott, helyes táplálkozással a lelket pozitív irányba lehet befolyásolni. Így még a rosszkedvet is kezelni lehet, de vigyázzunk: a csokoládé hiába dobja fel időlegesen hangulatunkat, hízlaló hatása miatt később a mérlegen állva komoly depresszió veheti kezdetét.

Érdekes tény, hogy a testünkben folyó állandó sejtszintű információcsere során a jelek és üzenetek 90%-a a bélrendszerből indul és az agyba érkezik. Ez azt jelenti, hogy nagyon is jól lehet az emésztőrendszerből az érzéseket és hangulatokat irányítani. Erről a grazi egyetemen dolgozó prof. dr. Peter Holzer tudósnak ez a véleménye: „Hangulati állapotunkat a bélrendszer sokkal jobban befolyásolja, mint akár álmunkban is gondoltuk volna.”

Minden tanulmány erre mutat: mindegy, hogy böjtölünk, egészségesen táplálkozunk, gyorsétterembe járunk vagy sertéssültet eszünk – minden táplálkozási mód kihat a lelkünkre. Az adott étkezéstől függ, hogy a befolyás pozitív vagy negatív lesz-e. Ez adja a terápia lényegét: egészséges táplálkozás a boldogságért és a kellemes hangulatért. Ebben a boldogsághormonok jelentős szerepet játszanak. Ezek építőköveit az egészséges, természetes étrend tartalmazza.

Bizonyos természetes élelmiszerek a boldogsághormonok termelését agyunkban serkentik. A boldogságérzetben két hormon játszik döntő szerepet: a szerotonin és a dopamin. Ma már pontosan lehet mérni, hogy valakinek a vérében milyen szintű ezeknek a hormonoknak a szintje. Innen tudjuk, milyen élelmiszerek emelik ezeknek a szintjét és ezáltal vezetnek boldogságérzethez.

A dopamin esetében nincs nagy választék: szervezetünk állítja elő egy mély alvás közben 22 és 24 óra között, illetve sport vagy szex közben. Kevés ételünk tartalmazza ezt az anyagot, - a tengeri halakon és a dión kívül szinte semmi - de mivel szervezetünk külső segítség nélkül is elő tudja állítani, ezekre nincs feltétlenül szükség.

A szerotonin előállítása, amely a legfontosabb hormon a boldogságérzet szempontjából, kicsit bonyolultabb dolog: agyunknak a magas szerotoninszint fenntartásához olyan élelemre van szüksége, amely gazdag a tryptophan nevű aminosavban. Tryptophant az emberi szervezet nem tud előállítani. Napi táplálékunkkal kell bejuttatnunk szervezetünkbe. A következő élelmiszerek tartalmazzák: parmezán sajt, ementáli sajt, kesudió, földimogyoró, búzacsíra, búzapehely, zabpehely, mogyoró, sovány túró,  hántolatlan rizs, datolya, füge, banán, avokádó. A csokoládé esetében kicsit másképpen megy a dolog. A kakaópor etilfenilamint tartalmaz, ez az agyban direkt fokozza a boldogsághormonok termelését.

Mivel egy igen finom mechanizmusról van szó, itt is érvényes a szabály: tartsunk mértéket! A tryptophan tartalmú élelmiszereket építsük be kiegyensúlyozott táplálkozásunkba, sok gyümölccsel és zöldséggel, nem túl sok hússal és hallal.

Mindenekelőtt az édes gyümölcsök játszanak fontos szerepet a boldogságérzet elérése szempontjából. Amíg egy darab csokoládé meglehetősen rövid ideig tesz boldoggá, mert cukortartalma gyorsan hatását veszti, az ananász vagy a banán hosszabb boldogságérzetet eredményez. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket nagyon lassan és sokáig rágjuk, hogy a szájban levő nyálkahártya már a hatóanyagok egy részét fel tudja szívni.

Érdekes, hogy a csípős étel is nagyon gyorsan jó hangulatba hoz. Itt más mechanizmus fejti ki hatását: a kapszaicin, melyet az erős paprika, a chili és a curry tartalmaz, az evés során égető érzést vált ki a nyelvünkön. Az agyunk el akarja nyomni a fájdalomérzetet és fájdalomcsökkentő anyagot, endorfint termel. Az endorfin a morfiumhoz hasonlóan hat: segíti a boldogságérzet kialakulását.

A tudomány nagy felismeréseit mindenki saját maga tesztelheti és kipróbálhatja, abban a biztos tudatban, ha helyesen táplálkozunk, az boldoggá tesz bennünket, pozitív hangulatot vált ki belőlünk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top