Az idősebb csecsemőkor

2009. 01. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elképzelhető, hogy gömbölyödnie kell egy olyan, mindössze ötven cm hosszú kis lények, aki körülbelül heti tizenöt dekát hízik. Így fél év alatt mintegy megkétszerezi, az első életév végére pedig megháromszorozza a születési súlyát, általában havi fél kilót gyarapszik. Egy év alatt a csecsemő kb. huszonöt centit növekszik, és ezen a hosszon kb. hét kiló súlynövekedés oszlik el. Ezért olyan gömbölydedek a kis csecsemő formái.

Az első hetekben a hízás az egyetlen valami, amin a szülők – hogy úgymond – számokban le tudják mérni a gyermek fejlődését. Innen adódik, hogy minél kövérebb a baba, annál fejlettebbnek, annál egészségesebbnek hiszik. Pedig a testhosszhoz képest aránytalan súlynövekedés nem egészséges dolog.

Az a gyermek, aki akár a mesterséges táplálás, akár az elválasztás utáni vegyes táplálás során túlságosan sok tápszert, cukrot, lisztet kap – erősen hízni kezd, „szép” kövér lesz. Az ilyen gyermek kilóival széltében-hosszában dicsekszik az édesanya, de ha megbetegszik a baba (és sajnos az ilyen elhizlalt csecsemők könnyebben kapják el a betegségeket) akkor sokkal nehezebben küzdenek meg a bajjal – napok alatt leadják a felhízott kilóikat, szinte szemlátomást esnek össze, szervezetük alig tud megbirkózni a kórokozókkal. Nem tesz jót tehát az anyuka, ha a gyermeket túlságosan meghizlalja. Legyen a csecsemő arányosan telt és kemény húsú.

A szülők rendszerint azon aggódnak, hogy a kicsi sovány. Sokan soványnak látják a gyermeket akkor is, ha az rendesen, arányosan fejlődik, csak azért mert nem hurkás a combja. Ez azért van, mert egyrészt látják itt is, ott is a pufókra hizlalt, tápszerekkel, tejbedarával szinte „felfújt” babákat, s azt hiszik, hogy olyan az igazán egészséges gyermek, másrészt betű szerint értik, amit a fejlődési számokról hallottak. A szülők tehát többnyire azért fordulnak orvoshoz, mert a gyermeket soványnak gondolják.

Az élő szervezet fejlődéstörvényeit nem mindig lehet pontos számadatokkal megrajzolni, ábrázolni. Legkevésbé lehet egyetlen adat, - jelen esetben a testsúly – alapján következtetni, az egész szervezet bonyolult fejlődésére.

Azt mondhatjuk tehát, hogy az a csecsemő, aki testhosszának megfelelően arányosan telt, élénk, jól eszik, jókedvű, a megfelelően fejlettnek mondható, még akkor is, ha testsúlya kevesebb, mint az a kora szerint számítva várható lenne.

Valóban soványnak azt a csecsemőt kell tartani, akinek a zsírpárnái szemmel láthatólag elfogytak, karja, lába megvékonyodik, bordái erősen kilátszanak, feneke hegyes, és bár testhossza annyi, amennyi, a vele egykorúaknak lenni szokott, de súlya lényegesen kevesebb a korához képest szükséges testsúlynál. Ha egy három kilóval született, tíz hónapos csecsemő hat kilót nyom, miközben testhossza meghaladja a hetven centimétert, akkor ez a gyermek bizony olyan sovány, hogy orvos tanácsát kell kérni, hátha valami baja van, vagy hiba van a táplálás módjában.

Ha az édesapa és az édesanya is alacsony növésű, vékony testalkatú, akkor ne várják, hogy gyermekük nagy növésű, pufók, vasgyúró legyen. Ha a gyermek testhossza és súlya arányosan növekszik, akkor egészséges, még ha a kiszámított adatok mást mondanak is.

A növekedés ritkán előforduló betegségeit, amelyek igazán betegségnek tekintendők, csak a későbbi gyermekkorban lehet pontosan megállapítani. Tehát azt, hogy kövér-e, vagy sovány a gyermek, el lehet dönteni a csecsemőkorban is, de azt, hogy magas-e vagy alacsony, csak évek múlva lehet megmondani.

Az étvágytalanságot itt is meg kell említenünk ezt a kérdést, noha a szülők e tekintetben inkább csak két-háromévesekre panaszkodnak.

Féléves kor után előfordul, hogy az addig nagy étvággyal evő csecsemő kissé kevesebbet eszik, kevesebbet is hízik. Ez nem jelent betegséget, hanem a természetes fejlődés menetének megfelelő változás. Az ember hossza és súlya a legtöbbet az első életévben növekszik, és ezen belül is az első hat hónapban. Ezután fokozatosan csökken a gyarapodás irama, és ez a csökkenés tart egészen a serdülőkorig. Természetes tehát, hogy a kevesebbet hízó és növekedő csecsemő kevesebbet is eszik. Itt is azt kell mondanunk, hogy ha a csecsemő fejlődése általános állapota olyan, amilyennek életkora szerint lennie kell, akkor a csökkentebb étvágy nem jelent betegséget.

Nem kell tömni a gyermeket, nem kell „étvágygerjesztőket” kérni az orvostól. Az étvágytalanság maga nem betegség. Amikor a gyermek jól fejlődik, és egyéb jel nem utal betegségre, akkor a féléves kor után, egyéves kor körül bekövetkező étvágy csökkenés nem jelent bajt, nem igényel orvosi beavatkozást.

Az egészséges jól fejlődő gyermek általában annyit eszik, amennyire a szervezetének szüksége van, erőszakkal többet etetni vele helytelen lenne.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top