Van visszaút? - 1. rész

2009. 01. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

-  Azt hittem, egy hullámhosszon vagyunk Tamással – meséli Kinga, aki több mint tíz éve él együtt a párjával. Megnyugtatott a tudat, hogy fél szavakból is értjük egymást, ismerjük egymás gondolatait. Persze ez struccpolitika volt: az évek múlásával már egyikünket sem érdekelte a másik annyira. És ha mégsem találtuk ki egymás gondolatait, csalódottak voltunk, megsértődtünk, és egyre több néma esténk volt. Persze ezzel együtt a szex sem volt már az igazi. Nem éreztem jól magam a bőrömben, holott még szerettem a páromat. Nem tudtam pontosan, mi is a baj velünk. De láttam magam előtt anyámék lapos házasságát, és elhatároztam, én nem akarom így leélni az életem...

Kinga szerencsés, mert a társa Tamás nem ellenkezett, amikor felvettette neki a kérdést. Sokan – bár halódik a házasságuk –, úgy érzik, abszurd a helyzet, hogy egy külső személy, egy idegen, aki mit sem tud az ő sokéves kapcsolatáról, segítsen. Ha ő maga nem tudja megoldani zűrös életét, más főleg nem tudja majd. Félnek a külső „kéztől”, aki kívülről megváltoztatja a kapcsolatot és attól, hogy esetleg elveszítik a házasságon belüli előnyeiket. Ők a megoldásra várva aztán tovább erőltetik a rosszul megközelített vitákat, és futják ugyanazokat a köröket.

A párterápia segít a pároknak – házasoknak és nem házasoknak egyaránt – megérteni és feloldani konfliktusaikat, és javítani a kapcsolatukat. Segít a könnyebb kommunikációban, hogy veszekedés nélkül meg tudják beszélni a nézeteltéréseiket, sőt: még a hatékony vitatkozásban is.

A párterápia főleg akkor hasznos, ha olyankor kérnek segítséget, a párok, amikor úgy érzik, az általuk közösen kialakított családi életük, s mindaz, amit közösen létrehoztak és számukra értékes, veszélybe került. Ha átérzik, hogy az anyagiakat el lehet ugyan osztani, de a gyerekeket, a barátokat, az emlékeket nem, s egy sor szép dolog elvész, amikor két ember kapcsolata megfeneklik, s ezt nem akarják könnyen elveszíteni. Ha érzik, hogy kellene még gondolkodniuk, mérlegelniük, hogy mentsék, ami menthető.

Azoknak a fiatal pároknak is segíthet, akiknek fejében megfordult a gondolat, hogy összekössék az életüket, de nem biztosak a döntésükben.  A terapeuta segítségével könnyebben tisztázódnak a fejükben kavargó gondolatok, és választ kaphatnak olyan kérdésekre, amiket nem mernek a másiknak feltenni. Hiszen egy házasság sikere nagyban függ attól is, ki, mit hoz magával a családjából: a neveltetését, a szülei kapcsolatát, a családi viszonyokat illetően. Ezekre a kérdésekre egy „irányított” gondolkodás segítségével könnyebben választ kapunk. Hiszen ha jobban értjük a társunkat, és tisztában vagyunk cselekedetei miértjével, sokkal könnyebb őt szeretnünk is.

És furcsa módon a párterápia azok számára is hasznos, akik házassága már menthetetlen, de a közös gyerekek miatt sosem fognak teljesen elszakadni egymástól. Azonban nem ajánlható a terápia akkor, ha az egyik fél annyira nem motivált, hogy csak erőszakosan, zsarolással lehetne rábírni, hogy menjenek el együtt szakemberhez. Ilyenkor kevéssé lesz hatékony a páros segítés, s inkább ajánlható a motiváltabb, illetve szenvedőbb félnek az egyéni pszichológiai segítés.

A következő részekben megtudhatjátok, mire számítsatok, ha párterápiára „adjátok a fejeteket”,  milyen típusai vannak, és Kinga elmeséli a történetük folytatását.

Kapcsolódó anyagok:

$$2313$$

$$2319$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top