Az illatos virágrét ünnepe

2011. 05. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Erdélyben, Szentegyházán található az a nárciszmező, mely csaknem öt hektárnyi területen fekszik, illatos virágaival csábítva az embereket. Hazánkban már ugyan elnyíltak ezek a csodaszép növények, a Lövéte, Kápolnás és Homoródalmás határában fekvő területen még bőven találhatunk szép példányokat: négyzetméterenként akár 180-200 egyedet is!

 

A nedves talajú területet májusban ellepik a csillagos nárciszok fehér virágai. Bár 1964 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, a virágokat folyamatosan tizedelik: hol az emberek, hol a túlszaporodott vaddisznók. A természet csodáját évről évre megünneplik az emberek, jobbára akkor, mikor már a nárciszok virágzása nagyjából alábbhagy: május utolsó vasárnapján. Ekkor már az odautazó tömeg nem tehet kárt a növényekben…

A szentegyházi városnapok keretein belül, immár 36. alkalommal megrendezésre kerülő ünnepet a látványosságon túl hagyományőrző, kulturális műsor és kirakodóvásár teszi hangulatosabbá. Bővebb információt az eseményről ITT találnak az érdeklődők.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top