Az illóolajok hatása

2010. 02. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legismertebb gyógynövények, amelyekről bizonyára te is hallottál már: a csalán, a mezei zsurló, fehérbabhéj, tüdőfű,  fűzfakéreg, rozmaring.

Ha nagyon merev a gerinced, mert a csigolyáid között az izületek már elcsontosodtak, nyugodtan alkalmazhatod az alábbi teakeveréket. A teafüveket megvásárolhatod a gyógyszertárakban, vagy a drogériákban. (...de sose feledd: a házi terápiák nem helyettesíthetik az orvosi kezelést!)

Végy a mezei zsurlófűből 10 grammot, csalánból 100 grammot, fűzfakéregből 50 grammot, rozmaringlevélből 50 grammot, citromfűből 20 grammot. Ezeket keverd jól össze.

Végy a keverékből egy evőkanálnyit és főzd 15 percig 2 deciliter vízben, majd szűrd le. Étkezés után 3x igyál két-két deciliter teát.

Ha gyakran fáj a derekad, vagy idült lumbágód van, a következő teakeverékből készült ital nálad is használhat. Fűzfakéregből 100 gramm, aranyvesszőfűből 100 gramm, borókabogyóból 100 gramm, rozmaringlevélből 50 gramm, macskagyökérből 50 gramm, vérre hulló fecskefűből 50 gramm. Ebből a keverékből 15 percig főzz egy evőkanálnyit 2 deciliter vízben, majd szűrd le.

A teákat cukor helyett inkább mézzel édesítsd.

Párod bizonyára nagyon szívesen masszírozza hátadat. Érdemes ezt a simogatást aromatikus gyógynövények kivonatait tartalmazó krémekkel, olajokkal végezni. Alkalmas erre a célra a kakukkfű krém, mely csillapítja a fájdalmat, és csökkenti az esetleges gyulladást, a borsmentát tartalmazó krémek, fájdalomcsillapító és hűsítő hatásúak, a zsályát és levendulát tartalmazó krémek, nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, a rozmaringot és a borókabogyót tartalmazó krémek izomlazító hatásúak.

Ha nagyon fájnak az izületeid, akkor használj feketenadálytő-krémet.

Csökkentik az izmok fájdalmait a következő illó olajok: kamilla, eukaliptusz, jázmin, gyömbér, kámfor, majoránna, szegfűszeg, bazsalikom, zsálya.

Ha nincs otthon ilyesmi, akkor a sima testápoló krémbe keverhetsz pici mustárt, vagy kevés frissen reszelt tormát, esetleg pici őrölt feketeborsot. Ártani nem lehet vele, hiszen mindegyik élénkíti a vérkeringést, és melegít.

Kérd meg párodat, hogy a hátadon inkább simogató masszázst végezzen.  A masszázs akkor jó, ha kellemesen érzed tőle magad, lehet, hogy a simogatással masszírozott bőr is kipirosodik, de te mindenképpen pihentebb leszel általa.

Az illóolajok a simogatás hatására a bőrödön át beszívódnak, bekerülnek az erekbe, helyi vérbőséget okoznak. Oldódnak az izomgörcsök, csökken a fájdalom, megszűnik az idegek fájdalma.

- Németh Ági -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top