Az internet mint háziorvos?

2010. 11. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Korábban, ha egészségügyi problémáink adódtak, első kézből informálódtunk róla a háziorvosunktól vagy esetleg vettünk egy-egy ismeretterjesztő könyvet. Valószínűleg a legtöbb anyukának vannak otthon olyan könyvei, melyek a leggyakoribb betegségeket, megelőzésüket és otthoni kezelésüket taglalja.

Manapság viszont már az internet az első számú információforrás. Már az egészségügyi kérdéseinkre is innen keresünk először választ. De vajon megbízhatóak-e ezek az oldalak? Mennyire jó az nekünk, ha saját magunkat diagnosztizáljuk és esetleg kezeljük, sokszor az orvos tanácsának kikérése nélkül?

Az internet telis-tele van egészségügyi információkkal. Csak a "migrén" szóra legalább 15 millió találatot ad ki a nemzetközi kereső, a  rákra pedig több mint 220 milliót. Ez jóval nagyobb mennyiség, mint amekkorát mi fel tudunk egyedül dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy egyre több az olyan honlap, ahol állítólag orvosok válaszolnak a kérdéseinkre. Külföldön ennek már olyan változata is él, melynél az orvos e-mailben tájékoztatja a beteget, hogy milyen kezelésre van szüksége.

A felelősebb hozzáállású egésszégügyi oldalak azonban szerencsére elzárkóznak ettől, és kerek perec leírják, hogy az ott olvasott információ és útmutató nem helyettesíti az orvos-beteg kapcsolatot, de ez vajon elég-e? Rohanó világunkban egyre kevesebb pénzünk és időnk van arra, hogy betegség esetén ellátogassunk az orvosunkhoz. Sokáig kell várni, a gyógyszerek is drágák, és talán még a munkahelyünkről is hiányoznunk kell a betegségünk miatt.

Sokak szerint pont ezek miatt az internetes „gyógyításban” van a jövő. Igen ám, de ez nem veszélytelen ipar. Könnyen félrediagnosztizálhatnak minket, hiszen bármilyen alaposan is írjuk le a tüneteinket, bármikor előfordulhat, hogy elsiklunk valami felett.

Másfelől viszont az interneten megtalálható információk és milliónyi fórum miatt, melyen a betegek megoszthatják egymással a tapasztalataikat, csökkenhet a tumultus a várótermekben, hiszen nem szalad mindenki náthával vagy kisebb sérülésekkel orvoshoz, de ügyes praktikákat tanulhat meg az internetes közösségektől, hogy elkerülje vagy legyűrje a betegségeket.

A legjobb módszer talán, ha mindkét lehetőséget szem előtt tartjuk és utánanézünk a betegségek megelőzésének interneten, de orvoshoz fordulunk a tüneteinkkel.

Az oldalakkal kapcsolatban pedig a legfontosabb, hogy legyünk mindig egy kicsit bizalmatlanok. Sokat segít, ha több hasonló oldalon is rákeresünk a betegségre és összehasonlítjuk a találtakat. Illetve jó, ha bejelentkezünk az esetleges chatszobákba az adott oldalakon vagy írunk a fórumokra, így másokkal is megbeszélhetjük a tapasztalatainkat és ötleteket kaphatunk.

Arra viszont minden szakértő és orvos figyelmeztet, hogy gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket különös körültekintéssel rendeljünk interneten keresztül! Viszont ha egy-egy gyógyszerünknek elveszítjük a betegtájékoztatóját, ne aggódjunk, mert a tájékoztatók jó része elérhető magyarul is az interneten keresztül.

Ahogy más oldalakat, a betegségekkel kapcsolatos tájékoztató honlapokat is érdemes látogatni, de nem érdemes csak rájuk hagyatkozni, ha problémánk van. Arra viszont mindenképpen alkalmasak, hogy bővítsük az ismereteinket és új információkkal gazdagodjunk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top