Boldog születésnapot Törőcsik Marinak!

2010. 11. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ma, november 23-án ünnepli 75. születésnapját Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án, Pélyen született, szülei pedagógusok voltak. Már gyermekkorában a filmek világáról álmodozott, melyeket először Fábri Zoltán Körhinta c. filmjének főszerepe váltott valóra. Ekkor a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának elsőéves hallgatója volt. 1956-ban a cannes-i fesztiválon Törőcsik Mari alakja, kifejezőereje és kisugárzása Jean Cocteau írót és Francois Truffaut-t is ámulatba ejtette, olyannyira, hogy Truffaut igen elismerően nyilatkozott róla: "Anélkül, hogy a húszéves művésznő tudott volna róla, ő volt a fesztivál legnagyobb sztárja, ő érdemelte volna az Arany Pálmát".

A sikereit mi sem jellemzi jobban, hogy már főiskolás éveiben is számtalan forgatáson részt vett, így sokszor a vizsgáira sem jutott ideje, diplomát sem kaphatott. Amikor 22 évvel később elnyerte a Művész Színház igazgatója címet, diplomáját is be kellett volna mutatnia, így a főiskola gesztusként az elmulasztott vizsgák pótlása nélkül kiadta azt neki.

Az elmúlt ötven év egyik legnagyobb színésznője számtalan filmben, darabban játszott, a sikereket sikerekre halmozta, a kor legjobb műveiben kapott szerepeket: Külvárosi legenda, Vasvirág, Édes Anna, Csend és kiáltás, Szerelem, Csapd le csacsi, Szamárköhögés, csak hogy a legismertebbeket említsük. Előszeretettel dolgozott Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, de későbbi férje, Maár Gyula is írt neki filmeket.

A tragikus alakoktól a komédiákig, zenés játékokig számtalan karaktert alakított, a művészetéért és kimagasló teljesítményért elismerésül kapott díjakat szinte felsorolni is nehéz. Törőcsik Mari háromszor nyert el Kossuth-díjat (1954, 1973, 1999), Jászai Mari-díjjal kétszer tüntették ki (1964,1969), 1971-től Érdemes művész, 1977-től Kiváló művész, 1997-től örökös tagságot kap a Halhatatlanok Társulatában, 2000-től a Nemzet színésze, de elismerései között szerepel többek között a Déryné-díj, Európa-díj, Prima Primissima díj és több életműdíj is.

Életszeretete, kitartása példaértékű, művészetét mindenki elismeri és bár válságos időszakokat is átélt, újra és újra a közönség elé állt, hogy sugárzó személyiségével bearanyozza a színpadot, reméljük még nagyon sokáig!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top