Babavárás télen

2010. 12. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Öltözzünk rétegesen

Az egyik fő öltözködési szabály télen a rétegesség. Kismamaként pedig fokozottan. A gyermeket váró nők testhőmérséklete átlagosan 2 fokkal magasabb, így könnyebben kimelegedhetnek, mint általában. Ilyenkor bizony jól jön a több réteg ruha, hiszen a le- és levételükkel könnyebben szabályozható a test hőháztartása.

Figyelem: a szabad levegőn különösen a végtagok melegen tartására kell ügyelni, ugyanis a kéz és láb ujjai szenvedhetnek fagyási sérülést.

Párásítsunk

A száraz téli levegő kiszárítja az orrnyálkahártyát, aminek következtében az orr vérezni kezdhet. A gyermeket váró hölgyek egy része pedig enélkül is fokozottan hajlamos az orrvérzésre. A helyzeten sokat segíthet a szoba levegőjének párásítása, akár a jó öreg ráteszünk egy tálka vizet a radiátorra módszerrel, akár valamilyen csúcstechnikás párásítóval. A lényeg, hogy ügyeljünk a víz, illetve a tálka, párásító tisztaságára, hogy az ne váljon bacitenyészetté.

A lábbeli is legyen télies

A havas járda, a csúszós lépcsők mindenkinek feladják a leckét. Hát még ha valakinek egy baba növekszik a szíve alatt, és ráadásul már közel a születéshez. Ezért a szokásosnál is körültekintőbben válasszuk meg a téli lábbelinket. A hideg elleni védelem, valamint a terhesség alatt felszabaduló hormonok hatására lazábbá váló ínszalagok, ízületek helyén tartása mellett legyen szempont az is, hogy ne csússzon a lábbeli talpa, azaz lehetőleg legyen recés.

Ha pedig mégis bekövetkezne a baj, és elcsúsznánk, amint lehet, forduljunk orvoshoz, hogy valóban megerősítse, minden rendben van velünk is és a magzattal is. Amennyiben pedig a fájdalom túl erős, nem akar múlni, összehúzódásokat érzünk vagy vérzést észlelünk, azonnal hívjunk mentőt, menjünk be a kórházba.

Védjük a bőrünket

A hideg téli széltől a bőr kiszárad, viszket és hámlani kezd. Kényeztessük babatestápolóval, ami nemcsak gyengéd hozzá, de hipoallergén is, így biztosak lehetünk benne, hogy egyébként is érzékeny bőrünk a lehető legjobb ápolást kapja így télvíz idején. Ne feledjük, ami jó a babának, az nekünk is az.

Mindemellett kerüljük az órákig tartó zuhanyzást a forró tus alatt, hiszen a meleg víz csak még tovább szárítja a bőrt.

Mossunk gyakran kezet

A terhesség alatt az immunrendszer egy kicsit legyengülhet. A vírusok, baktériumok pedig ki is használják a rést a pajzson. Szó sincs arról, hogy most aztán folyamatosan rettegni kell, nehogy betegek legyünk, de jobb megelőzni a bajt. Ennek az egyik legjobb módja pedig a gyakori és alapos kézmosás. Érdemes kézfertőtlenítő gélt is beszerezni, hiszen így olyankor is meg tudjuk tisztítani a kezünket – például tömegközlekedési eszközökön –, mikor nincs a közelben víz és szappan.

Igyunk több folyadékot

A nyári kánikulában nem nehéz az ásványvizes palack után nyúlni. Ám télen hajlamosabbak vagyunk elfeledkezni a kortyolgatásról. Vigyázat: ilyenkor is ki lehet száradni! Még ha nem is érezzük hiányát, akkor is igyunk meg napi 8-12 pohár vizet, gyógyteát. Nem kívánjuk? Akkor ösztönözzük magunkat azzal, hogy segít megelőzni a bőr kiszáradását, a fejfájások kialakulását és a koraszülést.

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top