Bagózás a vásznon

2008. 11. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A California Egyetem által kiadott jelentés egyik szerzője, Stanton Glantz professzor szerint a filmkészítőknek úgy kellene kezelniük a dohányzást is, mint a káromkodást. A professzorék az elmúlt öt év filmtermését vizsgálták és arra jutottak, hogy a füstölgős filmek jelentős részét korhatárossá kéne tenni, leszámítva egy-két kifejezetten fiataloknak szóló alkotást, mint például a 102 kiskutyát. Szerintük akkor lehetne kivételt tenni, ha a cigizés egészségügyi kockázataira hívná fel a film a figyelmet.

Glantz szerint az ötvenes években az amerikai lakosság körülbelül fele dohányzott, míg ez a 90-es évek elejére 25 %-ra csökkent. Ez részben annak is köszönhető, hogy Hollywood engedett a füstölés ellen kampányolóknak, így a bagózós jelenetek száma megfeleződött. Ez egészen 15 évvel ezelőttig tartott, de azóta újra megnőtt a dohányzó szereplők száma a tengerentúli filmekben, majdnem olyan sok cigarettázó jelenet van a ma a moziban, mint félévszázaddal ezelőtt.

De vajon tényleg felelős Sharon Stone, Brad Pitt és James Bond a mai felnőttek dohányzási szokásaiért? A kutatók szerint nagyon is. Felmérések szerint a fiatalok jelentős hányada mondja azt, hogy filmek hatására szívta el első cigarettáját, mert a füstöt eregető szereplők sokkal menőbbek, vagányabbak, a tinédzserek pedig azt gondolják, hogy ők is ilyenné válhatnak.

Glantzék célja az, hogy nem csak a még megrendezésre váró filmek legyenek korhatárosak, ha dohányoznak bennük, de a már megjelent dvd-k borítóit is el kell látni a cigis dobozokon olvasható feliratokhoz hasonlókkal.

De mi lesz például az olyan történelmi személyiségekről szóló filmekkel, akik dohányoztak? Csak azért korhatárosak lesznek ezen művek is, holott a fiatalok tudását gyarapítanák?

Vajon másra is ki fogják terjeszteni ezt a „besorolgatósdit”, mondjuk a könyvekre, a dohányzó hírességeket ábrázoló fényképekre? Mindegyikre rábiggyesztik majd az USA-ban használt „R” jelzést?

A legújabb amerikai találmány a füstérzékenyek érdekében, hogy a dvd-n megjelent filmek füstölés szempontjából kritikus jeleneteiben dohányzásellenes feliratok úsznak be a képbe. Eddig is virágzott a torrent, de ezek után biztos, hogy még kevesebben vásárolnak majd dvd-ket, elvégre is ki szeretné, ha folyton arra figyelmeztetnék, hogy milyen veszélyes, amit éppen néz. Ennyi erővel a robbantós jeleneteknél is bekúszhatna egy felirat, hogy a „robbantás halált okozhat!”.

Való igaz, hogy fel kell hívni a figyelmet a dohányzás veszélyeire – bár azon lehet vitatkozni, hogy tényleg mindenkire egyformán hat-e. Viszont nem kéne átesni a ló túl oldalára sem, ahogy ezt Amerikától már megszokhattuk…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top