Balaton körkép – avagy június jókor, jó helyen…

2010. 06. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nagy magyar tenger minden évben nagyon népszerű a pihenni vágyók körében. Sokan vannak úgy, hogy nem bírnak vagy nem akarnak máshová menni, bár azt is el kell mondanunk, hogy a nyári időszakban bizony a Balaton környék sincs a legolcsóbb szálláshelyek és strandolási lehetőségek listáján. Még szerencse, hogy számtalan ingyenes programot kínálnak, így jókor jó helyen még spórolhatunk is. Júniusi körképünkkel ebben szeretnénk segíteni a donna.hu olvasóinak.

Elsősorban a családos nyaralóknak kedvez a veszprémi Kabóciádé fesztivál, amit a gyermekek és az „örök gyermekek” fesztiváljának is hívnak. A sok látnivaló között játszóházak, báb- és díszletkiállítás színesíti a programot, melyet még tovább fokoz az éjszakai kalandtúra és a zsonglőrök produkciója. A diavetítés régmúlt időket idéző hangulata, a gólyalábasokkal való találkozás nem csak a gyermekek szívét dobogtatja meg, de a felnőttek „gyermeklelkét” is felpezsdíti. A család egy közös játék keretein belül bejárhatja Veszprémet, nem mellesleg térképen való tájékozódást is tanulva. A legkisebbeket Kabóca Házikó várja, a nagyobbaknak kézműves foglalkozások és játékos, mozgást, kreativitást igénylő feladatok jelenthetnek kihívást. A 17. Kabóciádé június 18. és 20. között várja tárt karokkal az érdeklődőket. A részletes programokról ITT kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Balatongyörökön Római Kori Vígasságokon vehetünk részt június 19-én, szombaton. A római kori ételek falatozása közben gladiátorbemutatót és római kori esküvő-paródiát is élvezhetünk, majd mindezt egy borkóstolás keretein belül leöblíthetjük. Amíg a férfiak a korabeli fegyverbemutatón és a fegyverkészítési mulatságon ámulnak, addig a hölgyek római kori ékszerek készítését sajátíthatják el. Mindeközben a gyermekeket játszóház és érdekes ókori lelet ismertető várja. A hangulatról bordalok és római dallamok gondoskodnak és egy nap erejéig belecsöppenhetünk egy másik világba. Részletes programismertetőt ITT olvashatnak a kalandokra (és római falatokra) éhes érdeklődők.

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Balatonföldvári Térzene Fesztivál, ahol a közönséget nyáresti koncertekkel, gyermek és ifjúsági zenekarok részvételével várják június 30-tól július 03-ig.

A fesztivál keretein belül minden zene iránt fogékony embert várnak, hiszen a programok színessége szinte minden korosztály  és különböző zenei ízléssel megáldott ember kívánalmainak megfelel. Napközben főleg gyermekprogramokkal várják a legkisebbeket, délután amatőr zenekarok bemutatkozói veszik át a főszerepet, esténként pedig egy-egy nagykoncerten táncolhatnak és énekelhetnek azok, akik még bírják szusszal. Persze, a napnak még ekkor sincs vége, hiszen a hajnalig tartó térbulik még adnak okot mulatozásra! A több helyszínen egyszerre megrendezésre kerülő Térzene Fesztiválon kelta-nap, örömtűz rakás és homokvár építő verseny is helyet kap. Aki pedig a nagy mulatozásban megéhezik, az bálványosi bélessel és tejfölös pereccel tömheti tele a hasát. A teljes programlista ITT olvasható.

Bár nem az ingyenes programok sorát gyarapítja, de érdekessége miatt meg szeretnénk említeni a nemesvitai Country fesztivált. Az egész napos szabadidős elfoglaltságot jelentő szabadtéri rendezvény június 26-tól július 24-ig várja az odaérkező vendégeket, elsősorban vadnyugati stílusú kikapcsolódásra. A késdobáláson, íjászaton a felnőttek tehetnek tanúbizonyságot rátermettségükről, az aranymosás, az indián rituálék, a patkódobás és a lasszóhajtás pedig a család minden tagjának kiváló lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. A trambulint és a 25 méter hosszú kötélpályát a legbátrabbak vehetik igénybe, aki pedig le szeretné vezetni az izgalmakat, annak az indiánjátékokat és a barkácsolást ajánljuk. A rendezvényre 1500 forint ellenében váltható napijegy, részletes programismertető ITT található.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top