Beszédhibák

2009. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A pöszeségnek ritkán van kimutatható szervi oka. A hangzóképzés hibás technikája mozgásszervi ügyetlenség következménye lehet, vagy a hallás differenciálási készség fejletlensége idézi elő, amikor a gyermek hallás útján, hangzásuk alapján nem vagy nehezen tudja az egyes hangzókat egymástól megkülönböztetni.

A pöszeség a beszédfejlődés során 2-3 éves kor között még természetes, de ha 3-4 éves korra spontán nem rendeződik, szakkezelést igényel.

A 4-5 éves gyermek kiejtését megvizsgálhatjuk, ha a következő szavakat, illetve verset elmondatjuk vele:

Pipa, bab, mama, tál, dió, néni, kék, gól, faváll, hó, jég, ló, rák, szem, zene, cápa, sír, zsák, csat, tyúk, gyík, nyúl, öt, üt.

„holnap lesz a győri vásár, péklegény Benedek fölpakol a kocsijára tíz zsák perecet s három batyu kenyeret, jól megsült már, vegyetek, gyerekek!”

(Demény Ottó: Vásáros nóta c. verse alapján)

Ha hibás kiejtést fedezel fel a gyermekednél, fordulj szakemberhez! A kezelést még az óvódás korban célszerű elkezdeni, és lehetőleg be is fejezni, mert a hibás beszéd nehezíti az iskolai beilleszkedést, az írás és olvasás elsajátítását is.

A pöszeség kezelése logopédus segítségét igényli. A beszédfejlesztést végző logopédus a hiányzó vagy csökkent alapkészségek kifejlesztése után elsajátíttatja a helyes technikát. A logopédiai kezelés időtartama – heti két alkalommal történő ambuláns foglalkozás esetén – általában ½-1 év.

Jó, ha együtt tudsz működni a kezelést végző szakemberrel, és az előírt feladatokat otthon gondosan elvégezteted a gyermekkel, de soha ne vállalkozz egyedül – szakkönyvből sem –, a beszéd javítására!

A szakszerűtlenül rögzített hangzó javítása sokkal nehezebb, néha alig megvalósítható feladat. Mint szülőnek egyetlen feladatod van ez ügyben: mindig szépen, tisztán, kellő hangsúllyal, és jól artikulálva beszélj a gyermekeddel.

Ne gagyogj vele, ne terhed őt a számára érthetetlen versek idő előtti betanításával, elhadartatásával. Felesleges és káros a nehéz szavak, a kicsinyítő képző használata is: a ló szót kimondani a nehezen beszélő gyermek számára sokkal könnyebb, mint a lovacska, vagy éppen a "gyí paci".

Kapcsolódó anyagok: 

$$3086$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top