Birsalmasajt

2009. 09. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kb. 2 kg. birsalma, Kb. 1-1,2 kg cukor, 1 db. fakanál, 1 db jó éles kés, 1 db konyhamérleg, vagy jó súlyérzék, 1 db. kb. 4 literes lábas, 1 db. kb. ugyanekkora hőálló üveg tál, 1 db. rúdmixer, vagy robotgép, 1 db. mikrósütő, 1 db. főzőlap

Rögvest az elején szeretném megjegyezni, hogy Horváth Ilona szakácskönyvéből készítettem az első adag birsalmasajtomat kb. 6 éve, és a sűrűn bugyogó forró szirup nyomát azóta is viselem az alkaromon:)

A korábbi keserű tapasztalat indított új technológia keresésére, melyet a neten találtam, és saját igényeim szerint formáltam. Említenek itt kuktában történő párolást, melyet megfelelő méretű kuktafazék híján kihagytam, valamint a mikróban történő főzési idő is kevésnek bizonyult. Kissé idegenkedtem a mikrózástól, de -gondoltam, legalább a forrázást elkerülöm.

Na, vágjunk a közepébe! A birseket kefével jól megsúroltam, hogy a szöszös réteg lejöjjön, majd hámozás nélkül negyedeltem őket, és a magházukat eltávolítottam. A fazékban főzőlapon annyi vízzel feltettem főni, amennyi éppen ellepte. Mikor puhára főtt -ez a forrástól számított néhány percen belül megvan- adta merő forrón héjastól összeturmixoltam. (Mivel igen szeretem, ha darabos a sajt, így nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a héj, és a kisebb csomók elpürésítésének.)

A kívánt állag elérése után hozzákevertem a cukrot, mely a szakirodalom szerint a pépes gyümölcs súlyának 80%-a, de én csináltam 50%-ost is, mely több főzést igényel, és lassabban keményedett meg. Ezek után a hőálló tálba öntöttem, és zsupsz, befelé a mikróba! Az általam tapasztalt főzési idő 5x6 perc 850 W-os készülékben, minden 6. perc után jól átkavarva a masszát.

A 2-3 fázisban kissé jobban habzik, kis odafigyelést igényel, de nekem egyszer sem forrt ki az edényből. (Ha gyanús, inkább kavarjuk át.)

Akkor jó az állaga, mikor a fakanalat vastagon bevonja, arról csak ütögetve válik le. Ha idáig eljutottunk, folpackkal bélelt tetszőleges formába öntjük, és hagyjuk jó keményre megdermedni, ami kb. egy nap. Ezt követően a formákból ki lehet borítani, és szellős helyen szárítani. Jómagam teljesen keményre száradtan szeretem, de aki jobban kedveli lágyan, az  néhány hét elteltével (ha kibírja addig:)) csomagolja fóliába. Szokás bele diót, őrölt fahéjat, szegfűszeget stb. tenni ízesítés végett, én maradok a natúrnál. A főzőleve cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve nagyon finom kompótlé! A mosástól a formába borításig, az én kényelmes tempómmal sem volt 2 óránál több az elkészítése. Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Nagy Imrének, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top