Bőrünk mint emlékkönyv

2010. 05. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kultúrállamok népességének kb. 20%-a szenved valamiféle vegyi anyag keltette betegségben, illetve túlérzékenységben. Aki allergiás a házi porra, ha belép egy poros környezetbe, nagyon hamar érzi magán az allergiás tüneteket. Egy adott illatanyagot tartalmazó parfüm a napfény hatására azonnali bőrgyulladást kelthet. Érzékeny bőr esetén ilyenkor a felszínen kezdetben csak vérbőség, bőrvörösség, majd viszketés, égés, később hólyagok is kialakulnak. Megfelelő kezelés nélkül bőrgennyesedés, ekcémás állapot jöhet létre.

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok nikkel-szulfát van az egyes mosószerekben, illetve a nikkellel ötvözött, aranynak hitt ékszerekben, ami kiváltja a legtöbb allergiás reakciót. Jól válogassuk meg, milyen szappant, tusfürdőt, dezodort vagy parfümöt használunk. Ne sajnáljuk az időt a kísérletezésre, ugyanis a fraganszok, vagy más néven illatanyagok is komoly allergiát okozhatnak. Nem árt a fogászati, illetve fogpótlásra szolgáló anyagok alkalmazása előtt is ilyen irányú vizsgálatokat elvégeztetni. Az ételek miatti túlérzékenységre is oda kell figyelnünk.  A legsűrűbben allergiát okozó ételek a tojás, a tej, a méz és a földimogyoró. Sokan érzékenyek a dióra, de van, aki allergiás a sárgarépára, sőt akár a krumplira is. Bőrünk és a fény. Mindenkinek egyforma számú pigment sejtje van.  A különbséget a termelt pigment mennyisége adja, amely fehérbőrűeknél kevés, sötét bőrűeknél, pedig lényegesen több. Az egyéni fényérzékenységet általában öröklött tényezők határozzák meg. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen saját bőrtípusával és fénytűrésének mértékével. A fényérzékenységet egyes gyógyszerek és kozmetikumok is növelhetik. A túlzott fényérzékenység jelei lehetnek az ajkak felszínén megjelenő hólyagos gyulladások. A fokozottan napfénynek kitett bőrfelületen, a vállakon, háton és karokon, esetleg arcon megjelenő hólyagok általában az előzetesen elszenvedett napégés következményei.

Napozásnál mindig tartsuk be a fokozatosság elvét, főként gyermekeink bőrét védjük a túlzott napozástól. Bőrünk már 30 perc után is megéghet, különösen igaz ez vízpartokon, magaslatokon, s bárhol máshol is a déli órákban. Még a fényvédők alkalmazása sem jelent feloldást a mértékletesség alól, s ne feledkezzünk el a napozás utáni bőrnyugtató krémekről sem!

A napfény áldásos hatásának köszönhetően ugyanakkor sok bőrbetegség meggyógyul, javul a kamaszkori pattanásos és a pikkelysömörös állapot is, sőt még az időskori csontritkulásra is jótékonyan hat a napfény.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top