Borvirág – avagy mi is az a rosacea

2008. 07. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A környező világból érkező stresszhatások az elmúlt évtizedekben fokozódtak, ezek pedig gyakran emésztőszervrendszeri zavarokat idézhetnek elő. Ez lehet akár vastagbél szindróma vagy a gyomor sav-viszonyának eltolódása, de a tünet mindkét esetben az arcon fog először megmutatkozni, rosacea formájában.

A rosaceanak jellemzően három stádiuma van: az első szakaszban csak pirosság mutatkozik a bőrön, a második stádiumban már apró, pattanásokhoz hasonló göbök jelennek meg az orcákon, valamint az orron, a harmadik szakaszban pedig az arcon már nagyobb csomók figyelhetők meg, amelyek idővel megpattannak, s nem túl gusztusos hegek maradnak utánuk. A köznyelv ezt az állapotot nevezi borvirágos orrnak, ami annak tudható be, hogy az alkohol okozta emésztési zavar – gyomorsav probléma – szintén rosacea-t vált ki.

Vagyis a rosacea egy szervi betegség „lenyomata”. A rosacea-t tehát nem érdemes tüneti kezelésnek alávetni. Valószínűleg a különféle antibiotikumok és krémek hatására javul az állapot, de amint a beteg abbahagyja ezek alkalmazását, a bőrbetegség vissza fog térni. Rosacea esetén a bőrgyógyász első körben gasztroenterológushoz kell, hogy küldje a beteget, mert csak így deríthető ki, milyen emésztőszervrendszeri probléma áll a tünet hátterében.

A rosacea-t olykor egy helicobacter pylori nevű baktériumfajta okozza, amelynek jelenléte a szervezetben bizonyos fokig normális, bizonyos mennyiség fölött azonban már kórosnak tekinthető – akár gyomorrák kialakulását is okozhatja, így különösen oda kell figyelni rá. A baktérium szervezetből való kiűzését követően, valamint az antibiotikumos kezelés és a speciális krémek hatására a rosacea javulni fog.

 Kezelés előtt és után

Sok esetben azonban a rosacea nem múlik el nyomtalanul azután sem, hogy az emésztőszervrendszeri problémák megszűntek. A rosacea következtében ugyanis a bőr elvékonyodik, s a hajszálerek láthatóvá válnak. A hajszálér tágulatok javítására létezik egy kezelés, melyet egy TC 3000 nevű géppel végeznek. Az eljárás minden bőrtípuson alkalmazható, szinte fájdalommentes, és a kezelés eredménye azonnal jelentkezik: a zavaró erecskék rögtön eltűnnek, egyetlen alkalommal akár 80-100%-uk is kezelhető. A mindössze 15 perces eljárás után nincs szükség kötésekre, nem lép fel semmilyen mellékhatás. A TC 3000 mikrohullámokat használ az erek felmelegítésére, melyek hatására a kitágult kapillárisok azonnal összehúzódnak, s megszűnik a hajszálértágulat. A kezelés után a bőr sértetlen marad, esetleg előfordulhatnak kisebb karcolások, hegek, melyek felszívódása speciális krémmel felgyorsítható.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top