Bővült a Horvátországba bevihető élelmiszerek köre

2010. 06. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sipos Jenő a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy az elmúlt időszakban több változás történt az élelmiszer-beviteli szabályokban. Korábban tilos volt bevinni nyers húst Horvátország területére. Most személyenként 10 kg mennyiségben engedélyezik a hús és hústermék bevitelét. Továbbá engedélyezik 200 szál cigaretta, 1 liter égetett szesz, 5 liter bor és 15 liter sör átvitelét a határon. Az összes áru együttes értékhatára 300 Kunáról ezer Kunára emelkedett. Az erről szóló információk megtalálhatók a Külügyminisztérium honlapján

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy várhatóan az idén is a letenyei magyar–horvát autópálya átkelőn lesz a legnagyobb utasforgalom, ez indokolja, hogy ismét bárki igénybe veheti személyforgalomban is a régi közúti átkelőt. Továbbra is tilos védett állatokat vagy azokból készült termékeket átvinni a határon. A rendszeres gyógyszerszedőknek fontos tudniuk, hogy nagyobb mennyiségben gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt csak a kezelőorvos igazolásával vihetnek át. Néhány Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer ugyanis kábító hatásúnak minősülhet. Az ilyen nyugtató, fájdalomcsillapító, gyomorsavlekötő szerekről ugyancsak érdemes előre tájékozódni.

A határátkelésnél mindenképpen számítani lehet arra, hogy a péntek éjszakától vasárnap hajnalig tartó időszak a legzsúfoltabb. A jelentősebb torlódások elkerülése érdekében szükség esetén átterelik a forgalmat a közúti és az autópálya átkelő között a határ mindkét oldalán.

A magyar–horvát határt kizárólag érvényes okmánnyal lehet átlépni. A kétoldalú megállapodás alapján személyigazolvánnyal vagy útlevéllel. Jogosítványt semmilyen esetben nem fogadnak el azonosításra.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top