Bűbájos magzatok

2008. 03. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

De mi is az a 4D? Miben más, mint a hagyományos 2D, illetve a háromdimenziós ultrahang?

Egyszerűen úgy lehetne megfogalmazni, hogy térbeli képet látunk, valós időben, mozgás közben. A negyedik dimenzió tehát az időt jelenti. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy igazi háromdimenziós felvételekről van szó, hiszen ez megoldhatatlan, az anyaméhben elhelyezkedő magzat ugyanis nem járható körül teljesen. A 4D felvételek ugyanúgy készülnek, mint bármelymás ultrahangfelvétel: az ultrahangrezgések áthatolnak a szöveteken, a visszaverődő jelek alapján pedig síkmetszeti (kétdimenziós) képek rajzolódnak ki. Ezekből számítógép alkotja meg a három- vagy négydimenziós képet. Mivel nem az anyaméh „bekamerázásáról” van szó, így a csúcstechnika ellenére sem kerül napfényre minden titok.

A szakemberek véleménye szerint a 4D technika diagnosztikai jelentősége nem haladja meg a hagyományos ultrahangkészülékét, sőt 2D technikával bizonyos rendellenességek könnyebben észrevehetők. Hangsúlyozzák azt is, hogy a digitális technika fejlettsége nem pótolja a vizsgálatot végző személy szakmai felkészültségét. A kötelező ultrahangos vizsgálatok pedig nem válthatók ki a 4D- laborokban készült felvételekkel. Ezek a laborok egyébként nem is vállalják fel a diagnosztizálás felelősségét. Normál terhesség esetén a hivatalos protokoll négy ultrahangvizsgálatot ír elő: a terhesség 12-13. hetében a durvább rendellenességeket, a 18-20. hetében az úgynevezett genetikai szűrés, ahol a magzati szervek kifejlődését, a 30-32. hétben a magzat fejlettséget vizsgálják, a 36-37. héten pedig a szülés előtti elhelyezkedést és a várható születési súlyt határozzák meg.

Orvosi szempontból nem indokolt a 4D vizsgálat, a szülők kíváncsiságától függ, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel vagy sem. Egy három-négy perces klip forgatása körülbelül huszonöt-harminc percig tart, ezalatt, a normál ultrahangvizsgálatoknál nagyobb dózis éri a kismamát, de – a tudomány mai állása szerint –, káros hatástól nem kell tartani.

Ha úgy döntünk, hogy még születése előtt filmre vesszük kicsinyünket, célszerű ezt a 14-16. héten megtenni, amikor a magzat mozgása jól nyomon követhető, illetve a 26-28. héten, hiszen ekkor már jól láthatóan mosolyog, ásít, csuklik, vagy az ujját szopja.

Sőt egyesek szerint az is kiderül, hogy kire hasonlít.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top