Celebmamik és gyermeknevelés

2011. 02. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán van némi előítélet bennünk a celebszülőkkel szemben,  de előfordulhat, hogy ők is tudnak nekünk újat mutatni. Christina Couch, egy amerikai riporter meginterjúvolta a leghíresebb celebeket a témáról. Szemezgettünk az általuk említett bölcsességekből:

Mikor Julienne Moore-t a toleranciáról kérdezték, azt felelte, az elfogadás képességére senkit se lehet megtanítani, a kicsik világképe aszerint alakul, amit látnak a felnőttek világában. Tehát jó példát kell mutatni, hisz ahogyan mi szülők viselkedünk másokkal, a gyermek azt fogja normálisnak tartani.

Jada Pinkett, a Smith család büszke anyukája a következő tanácsot adta: „Tartsuk tiszteletben a gyermekszoba határait, hagyjunk privát szférát a gyermekeknek. Így megtanulnak majd felelősséget vállalni döntéseikért, s építkezni a hibáikból. Adnunk kell nekik egy kis szabadságot, hogy azokká váljanak, akik szeretnének lenni.”

 Jada és extravaganciájáról híres lánya, Willow (12)

Talán Kendra Wilkinson, a Playboy-villa volt lakójának szájából hangzik a legfurcsábban egy szülői jótanács. Úgy véli, bár rengeteg tanáccsal látunk el egy gyereket, neki kell dönteni, ki kell szűrnie a számára leghasznosabb útmutatást.

Jennie Garth, a Beverly Hills 90210 dögös szőke színésznője szerint a kicsiknek szükségük van a napi rutinra. Ragaszkodjunk hozzá, hogy a megszokott időben menjenek aludni, készítsék el a házi feladatot lefekvés előtt stb.

Bár Denise Richards, Charlie Sheen volt kedvese meglehetősen sokat foglalkozott külsejével, mégis azt javasolja, ne mutassuk ki a gyerekek előtt a testünkkel kapcsolatos komplexusainkat, különben ők maguk is folyton elégedetlenek lesznek kinézetükkel.

Katherine Heigl egy viszonylag bizarr trükköt osztott meg rajongóival: „Kapcsoljuk be a ventilátort, tegyük magas fokozatra, hogy elnyomjuk az esetleges  ’zajt’ (értjük, ugye?). Ezt még édesanyám tanította nekem és bevált.” Hmm, megfontoljuk!

 Kath és lánya a W magazin címlapján

Brandy Norwood, a híres R&B- és popénekes, dalszerző és színésznő ha 8 éves lánya neveléséről faggatják, csak annyit nyilatkozik, ő elsősorban a barátja és nem az anyja kislányának. Szerinte lánya így sokkal nyitottabb, hamarabb beavatja őt a csip-csup ügyekbe is.

Angelina Jolie szerint rendkívül fontos a gyermek számára az önkifejezés. Ennek egyik módja az öltözködés.  Ne fosszuk meg tehát gyermekeinket az önállóságtól!

Hugh Jackman a testmozgásra esküszik: meg van győződve arról, hogy a lefekvés előtti mozgás, legyen az bújócska, birkózás vagy egy kis mászkálás, jó hatással van a gyerekekre, kellőképpen kifárasztja őket.

Michelle Obama, az amerikai First Lady útmutatása a következő: hagyjuk, hogy a gyerek magától vonja le a konklúziót. Nem szükséges a szigorú anyukát játszani és folyton tiltani, elég, ha rávezetjük a helyes döntésre. Tegyük fel, egy sütit szeretne enni gyermekünk vacsorára. Az azonnali nem helyett csak kérdezzük meg: nem süteményt vacsoráztál tegnap is? Így majd rájön, hogy tényleg nem kellene megint édességet fogyasztani.

Hogy mi a mi konklúziónk? Nos, a tanulság csupán annyi, bárkiből lehet jó szülő, szóval mindenképp javasoljuk a sztártanácsok megfontolását is. Ám minden gyermek más, a nevelésnél sajnos nincsenek sablonválaszok a problémák megoldására.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top