Családtervezés felsőfokon

2010. 10. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nők egyre később vállalnak gyermeket, néha egészen addig halogatva, míg végül már nem is képesek teherbe esni. Hamarosan azonban kikerülhetik ezt a csapdát egy egyszerű vizsgálatnak köszönhetően, aminek a segítségével meg lehet határozni, hogy körülbelül hány éves korukig maradnak termékenyek.

A változókor általában 50 éves kor környékén köszönt rá a nőkre, de ez nem kőbe vésett szabály, vannak, akiknél jóval hamarabb elkezdődik ez az ösztrogéntermelődés csökkenésének köszönhetően a termékenység megszűnését maga után vonó változássorozat. Igen ám, de a termékenység már körülbelül 10 évvel a menopauza első tüneteinek a megjelenése előtt csökkenni kezd. Így előfordulhat, hogy a gyermekvállalást a harmincas évei végére tervező nő már komoly bonyodalmakba ütközik, ha babát szeretne.

Az Exeter-félszigeti Orvosi Egyetem és Rákkutató Központ reményei szerint ez a probléma hamarosan kiküszöbölhető lesz. Az intézet munkatársai az elmúlt években több mint 2000 nő DNS-ét elemezték, és négy olyan génre bukkantak, melyek összefüggésbe hozhatók a menopauza korai bekövetkezésével, és jelenleg egy olyan vizsgálati módszer kifejlesztésének a végső stádiumában járnak, ami ötévnyi pontossággal megjósolja, hogy egy-egy hölgy hány éves korában számíthat a klimaxra.

A vizsgálat elvégzése minden bizonnyal sok nő számára jelent majd nagy segítséget, bár nem elhanyagolható a tény, hogy a korai menopauza valószínűleg nem csupán genetikailag meghatározott. Nagy valószínűséggel az életmód is jelentős szerepet játszik a bekövetkeztében. Ezzel az említett egyetem szakemberei is tisztában vannak, és kutatásaik következő lépcsőfokaként a külső tényezők hatásaira szeretnének majd fókuszálni az elkövetkezendő 40 évben, 100.000 nő adatait dolgozva fel. Mire a projekt a végére ér, nekünk már az unokáink is bőven kinövik a pelenkát, de mint tudjuk, jó munkához idő kell.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top