Csoki géntérkép

2010. 10. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az eddigi legízlésesebb környezetvédelmi áttörés tanúi lehetünk. Egy édességgyártó óriáscég, az amerikai mezőgazdasági minisztérium és az IBM bejelentette, hogy feltérképezték a kakaó növény génszekvenciáját és elérhetővé tették a nagyközönségnek.

Ez a térkép a későbbiekben segíteni fogja a farmereket, hogy nagyobb terméshozamú, szárazság- és fertőzéstűrő növényeket ültessenek. A kakaóbabot, a legtöbb alapanyagként felhasznált terménnyel ellentétben, kb. 6,5 millió kis farmon termelik, nem pedig nagybirtokokon. Az utóbbi időben a környezeti változások miatt megnövekedett hőmérséklet és a szárazságok éves szinten 800 millió dollár kárt okoztak ezeknek a farmereknek, főleg Dél-Afrikában, ahonnan a Föld kakaótermelésének 70%-a származik. Bár az Egyesült Államokban nem termelnek kakaót, az amerikai kormány mégis részt vett a kutatásban egy édességgyártó óriáscéggel együtt, mert a behozott kakaóból előállított termékek élénkítik a gazdaságot. Minden egy dollárnyi importkakaó feldolgozásához 1 vagy két dollárnyi hazai mezőgazdasági terméket (például mogyorót, tejet) használnak fel.

A kutatásban résztvevők azért tették nyilvánossá az eredményeket, hogy a kakaótermelő országok kutatói egyszerűbben megtalálják a számukra hasznos géneket, így felgyorsíthatják a növekedését és alakíthatják a kakaócserjék tulajdonságait. Így tehát hosszútávon biztosított lesz a kakaóbab-ellátás és talán ízletesebb vagy egészségesebb kakaót is képesek lesznek majd előállítani. A nagyobb terméshozamú kakaónövények lehetővé teszik, hogy ugyanazt a termést kisebb területen is meg lehessen termelni, így nem kell majd több őserdőt kivágniuk a farmereknek, így a környezet károsítása nélkül javíthatnak majd anyagi helyzetükön.

Bár a kakaóból készült termékek mindenhol ott vannak a polcokon, a kakaócserje egy nagyon érzékeny növény, amelyet sokféle kártevő és fertőzés tizedel. A 80-as években Brazília volt a legnagyobb kakaóexportőr. Ekkor egy boszorkányseprű néven ismert gomba megfertőzte a kakaócserjéket és majdnem tönkretette az iparágat. A búzával, a kukoricával vagy a rizzsel összehasonlítva a kakaó kevés kutatás tárgyát képezi, ezért gyakran hívják „árva terménynek”.

Ezzel az áttöréssel a tudósok úgy gondolják, közelebb jutottak a kakaócserje sikeresebbé tételéhez, valamint épp azoknak a farmereknek segíthetnek, akik a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás ártalmainak, valamint szebbé tehetik a világot a Föld több millió csokoládéimádójának.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top