Csontritkulás ellen

2009. 04. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Átlagban minden harmadik nő és minden ötödik férfi 60 éves kora felett csontritkulásban szenved. Az utóbbi időkben egyre több fiatal is találkozik ezzel a betegséggel. Az esetek közel 20%-ban ismerik fel a bajt. Ám legtöbbször csak a váratlan csonttörések vezetnek a diagnózishoz. A megbetegedések száma nőknél megelőzi a szívinfarktust, a mellrákot, és a szélütést.

A kór kialakulásának fő oka a többnyire egy életen át folytatott helytelen táplálkozás. Egy terhelhető csontrendszer kialakulásához az alapokat a gyermek- és fiatalkorban kell lerakni. A szervezet 30 éves koráig képes Kalciumot beépíteni a csontokba és a fogakba. Ezután évente kb. 1%-kal csökken a csontozat tömege. Megvan azonban a lehetősége idősebb korban is annak, hogy csontjaink leépülését elhúzzuk, lelassítsuk. Íme néhány tipp az erős csontozat érdekében:

Ügyeljünk a szervezet Kalcium-ellátására. Az ajánlott mennyiség naponta 1000 mg. Igyunk naponta legalább egy pohár tejet, vagy együnk egy pohár joghurtot, vagy fogyasszunk el  két szelet sajtot.

Együnk minden nap gyümölcsöt és zöldségeket. A kutatások kimutatták, hogy azok a hölgyek, akik az étkezés során sok Cinket, Magnéziumot, Káliumot, ballasztanyagokat és C-vitamint vettek magukhoz, csak rendkívül ritka esetekben szenvedtek csontritkulásban. A C-vitamin egyébként javítja a Kalcium felvételét az emésztőrendszerben.

Lehetőleg mellőzzük túlzott csokoládé, rebarbara, cékla, és spenót gyakori fogyasztását, ezek sok oxálsavat foszfátot tartalmaznak, melyek a Kalcium felvételét akadályozzák.

A legújabb ismeretek szerint a D vitamin nagy szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Főleg a tengeri halak (lazac, lepényhal, makréla) és a tejtermékek gazdagok D-vitaminban, melyet a szervezet napfény segítségével maga is elő tud állítani. Kétség esetén kérdezzük meg orvosunkat, hogy szedjünk-e D-vitamint tabletta, vagy cseppek formájában.

Sportoljunk rendszeresen (kerékpár, kocogás, túrázás). Az izmokra nehezedő nyomás, megterhelés elősegíti az anyagcserét, amely gondoskodik arról, hogy több Kalcium épüljön be a csontokba.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top