Cukor mentes almás pite kétszer

2009. 04. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Brátán Erzsébet pitéje: 

Hozzávalók: 150 teljes liszt, 75 g vaj, 2 evőkanál tejföl, Fél sütőpor, Pici tengeri só.

A hozzávalókból linzer tésztát készítek. Sütőtálba elnyújtom a tészta több mint felét.

300 g reszelt almát egy teáskanál fahéjjal elkeverek. Ezt rásimítom a tésztára. A tetejére rácsokat sodrok a maradék tésztából. Előmelegített sütőben megsütöm.

Nagyon finom, és tényleg nem hiányzik belőle a cukor! Jó étvágyat hozzá!

Borsodi Tímea receptje!

Egyik legszebb bókomat étellel kapcsolatban erre a sütire kaptam. Párom anyukája mondta rá, hogy "olyan, ahogy a nagyi csinálta". Fogyókúrás, de isteni verzió, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!

Hozzávalók: A töltelékhez: 2 kg savanykás alma, 20 dkg Glukonon (édesítőszer), 2 kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, 6 dkg zabkorpa vagy darált dió. Az omlós tésztához: 50 dkg teljes kiőrlésű vagy graham liszt, 25 dkg  margarin, 15 dkg Glukonon, valódi vanília kikapart belseje, vagy pár csepp vanília aroma, 1 tasak sütőpor, 2 tojás + 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája a kenéshez, fahéjas édesítő por a szóráshoz.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a Glukonon-t, a fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi - 30-40 perc. Hagyjuk kihűlni.

Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a glukonont, a vaníliát, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zabkorpával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük - 40-50 perc. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk fahéjas porédesítővel.

Természetesen akik nem szeretnék diétásan elkészíteni, azok nyugodtan használhatnak Glukonon helyett ugyanolyan mennyiségben cukrot, és teljes kiőrlésű liszt helyett sima lisztet. Úgy is tökéletes lesz.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Brátán Erzsébetnek és Borsodi Tímeának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top