Dédanyáik nézetei az alkoholról

2009. 01. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyermek és az ifjú szervezetének ezen rettenetes nagy mérgeit, amelyeket minden igazi, önzetlen gyermekbarátnak a gyermek szájából erőszakkal kellene kiragadnia. És valóban, az antialkoholistáknak, ezen önzetlen emberbarátoknak, itt kellene kezdeniük propagandáikat, a természetes, helyes táplálkozáson és életmódon. Mert valóban a sós, paprikás, „finom” gulyáshús elfogyasztása után nehéz azt kívánni az embertől, hogy vizet igyon, és ha már mi, felnőttek, vétkezünk is néha ez irányban, legalább ne adjunk alkalmat, hogy az ilyen hibás ételek nyújtásával úgyszólván belekergetjük gyermekeinket az alkoholizmusba.

Annyi bizonyos, hogy a kevésbé fűszeres ételeket fogyasztó gyermek kínzó szomjúságot legfeljebb nagyobb testi fáradtságkor vagy nagy melegben érez. Ekkor is víz után kívánkozik. Míg a fűszeres, sós húsok után nemcsak, hogy megkívánja a szervezete az alkoholos italokat, de a dietika tanai, a világ első egyetemén a császári tanácsosok, a tudományok a sokszor kitüntetett férfiai ajánlják az alkoholt a zsíros, fűszeres, ételek után!

Ilyen szomorú sorsa csak az igazságnak lehetne, ha ezek az apostolok maguk nem szenvednének a helytelen táplálkozással szerzett sokféle betegségben.

Hegymászás, úszás, napfürdő, csónakázás, gyaloglás, szánkázás, labdázás, okosan űzött sport (nem zárt, cigarettafüstös tornahelyiségben, ahol az „öregek” a sarokban szivarozva blattoznak), kerti munka, esetleg valamely egészséges ipar, vagy gyűjtő szenvedély, (növény, ásvány, lepke) fogják a természetesen élő gyermek szabad óráit kitölteni.

Rossz, kedvezőtlen időben, amit különben a természetesen élő gyermek igen keveset fog egy esztendőben találni, esetleg zene, vagy jól megválasztott szépirodalom, festészet, kézimunka, bélyeggyűjtés, vagy egyéb, lesz a gyermek szórakozása. Az ilyen ifjú prüszkölni fog a kávéház füstös, bűzös levegőjében, és kikívánkozik a friss levegőre a szabad ég alá. Az ilyen életmódra valóban csak a dohánytól és az alkoholtól elkábult, helyes ítélőképességétől megfosztott, rossz, természetellenes nevelés folytán elromlott idegrendszer hajlamos!

Hol vannak ma már azon ruganyos járású, piros-pozsgás, egészséges aggastyánok? Lámpával kereshetjük őket világos nappal. Az ifjúság sápadt, fejletlen és unott. Arca vonásairól lerí a korai vénülés és életuntság minden jele. Gyönge, energia nélküli szervezetük kitűnő táptalaja mindenféle betegség csírájának. Csak alkalom kell hozzá, és minden kórokozó baktérium ellepi testünket, mint a rothadt ételt a penész.

Ez kihat mindenre. A társadalmi életben hiányzik az egészséges ember legszebb ösztöne, a szeretet. A munkában, a felületesség, a művészetben az üresség a jellemző. Hiányzik az egészségesen, helyesen nevelt ember jellem, tudása és munkaereje.

Kapcsolódó anyagok:

$$2325$$

$$2339$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top