Depi vagyok...

2009. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Körülbelül négy millió ember német országban depresszióban szenved, de helyes kezelést csak egy töredéke kap ezeknek az embereknek. Sok páciens a szégyenlőssége miatt nem megy orvoshoz, más részük pedig azért, mert nincs önbizalmuk, nincs ahhoz sem kedvük, sem erejük, hogy orvoshoz menjenek.

Igen gyakran túl későn ismerjük fel a betegséget. Hergel professzor elmagyarázza, hogyan jön létre a depresszió, és hogyan lehet felismerni. Az ok egy vivőanyag, a serotonin hiánya az agyban. Depresszió esetében zavar keletkezik az idegsejtek közti információ cseréjében. Ez pszichikai és testi panaszok formájában nyilvánul meg. A leggyakrabb pszichikai szimptómák: nyomott hangulat, félelmek, lelkiismeret furdalás, akaraterő hiány, érdektelenség.

Sok ember értéktelennek, reménytelennek és túlhajszoltnak érzi magát. A leggyakrabb testi tünetek: alvás-zavarok, fejfájás, hátfájás, hasfájás, étvágytalanság, és testsúlyveszteség. Ha felsorolt testi panaszokból néhányat gyakrabban tapasztalunk, és tovább, mint két hétig meg is marad, akkor már nagy az esélye, hogy depresszióról beszélünk, és legjobb ilyenkor, ha egy szakorvos tanácsát kérjük.

A depresszió példának okáért, munkanélküliség, egy szeretett ember elvesztése, betegség, pszichikai nyomás, valamint genetikai hajlam alapján is létrejöhet. A kezelést gyógyszerekkel, vagy pszichoterápiával folytatják. Nehéz életszakaszokban, pl. valaki meghal a családban, ha új munkahelyre megyünk, megelőzésről kell gondoskodnunk.

A depressziónak három formáját különböztetjük meg:

- A depresszív lehangoltság (unipoláris depresszió) - A tartós, nem túl súlyos depresszió (dysthymia) - A mániákus depresszív forma, amelynél hullámzás szerűen extrém jó kedv is előfordul.

Minél kiegyensúlyozottabban élünk, annál jobb. Gondoskodnunk kell arról, hogy egyensúlyban legyen életünkben a feszültség és a lazítás. Ebben a jóga, de a rendszeres testmozgás is, mint a futás, kerékpározás, séta, úszás segíthet.

Fontos, hogy kétségek esetén feltétlenül keressünk szakszerű segítséget. Ha már depressziósak vagyunk, ebben igazán csak az orvos segíthet.

A legtöbb ember, aki ezzel a problémával küszködik, nem is sejti, hogy lelki baja mögött a szervezetének „meghibásodott működése áll. A kutatók azt ajánlják, hogy ilyen panaszok esetén csináltassunk egy részletes vérképet orvosunkkal. Nagyon gyakran kiderül ilyenkor, hogy a pajzsmirigy alul működik, tehát testünk takaréklángon dolgozik. Nem csoda, hogy az ember állandóan leenged, és fáradt. A maximum 60 gramm súlyú pajzsmirigy hormonokat állít elő, melyek az egész testben életfontosságú folyamatokat irányítanak. A gyomorban és a bélben ugyanúgy, mint a szívben és a pszichében.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top