Diabétesz Világnap - november 14.

2010. 11. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nemzetközi diabétesz világnap 1991 óta kerül megrendezésre minden év november 14-én, mely napon az inzulin felfedezője, Sir Frederick Banting születésnapja előtt is tisztelegnek. Az első világnapot az IDF - International Diabetes Federation és a WHO - World Health Organization szervezte meg. Az elmúlt 19 évben a résztvevő országok és nemzetek száma mára megsokszorozódott. A diabétesz világnap jelképe a kék kör. A kék szín az ég kékjét jelképezi, mely alatt minden nemzet egyesül, míg a kör maga azt az egységet, melyben a bolygó teljes diabéteszes közössége küzd a diabétesz terjedése ellen.

A szervezetnek köszönhetően pedig évről évre egyre jobban átláthatóvá, és ezzel ijesztőbbé válik a diabéteszesek helyzete mindennapjainkban. Hiszen nemhogy csökkenni látszik a diabéteszesek száma, hanem évről évre nő. Jelenleg hazánkban körülbelül 700 ezer diabéteszes betegről tudnak (adat forrása - diabetes.hu), de a valóban betegek, a mai napig nem diagnosztizáltak száma ennél jóval magasabb. A diabétesz egy igen alattomos állapot, hiszen akár 5-10 éven keresztül is képes kevés tünetet produkálva a szervezetben megbújni. A betegség veszélyei pedig egyértelműen a szövődményekben rejlenek, melyek nagyjából a 10. év leteltével jelentkeznek, melyet a beteg kezeletlenül töltött, miközben a túl sok cukor tönkretette a testét. A diabétesz legsúlyosabb következményei a vakság, veseelégtelenség, sztrók, végtag amputáció, szívroham. Pedig ez évente egyszer egy egyszerű vércukorszint ellenőrzéssel megelőzhető lenne, amelyet bármely gyógyszertárba betérve 5 perc alatt meg tudnak nekünk mérni. Még csak orvoshoz sem kell mennünk ezzel.

Jelenleg 285 millió cukros él világszerte (adat forrása - worlddiabetesday.org) de a számuk 2030-ra becslések szerint már közel a kétszerese lesz a jelenleginek. Ami igazán rémisztő, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy ezeknek az embereknek a legtöbbje akár egészségesen is élhetne, ha már gyerekkortól kezdve odafigyelne az egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra és alapvető orvosi ellenőrzések éves szintű ismétlésére. Hiszen mind a mai napig a betegség kialakulásának vezető oka: a hosszan tartó súlyfelesleg és egészségtelen étkezési szokások! Idén a nemzetközi diabétesz föderáció országokon átívelő összefogásban közel 800 épületet, szobrot... kísérel majd meg kivilágítani kék fénnyel, ezzel is felhívva a figyelmet a diabétesz veszélyeire. A megmozdulásban olyan épületek fognak kék fényben fürödni, mint a Burj al Arab - Egyesült Arab Emirátusok, a Brandenburgi kapu - Németország, a Megváltó Krisztus szobor - Brazília, az Empire State Building - USA, Niagara vízesés - Kanada, a London Eye - Egyesült Királyság, Anglia, a Sydney Opera Ház - Ausztrália, Tokió Torony - Japán...

Elkeserítő tény, hogy Magyarország a kezdeményezésben nem vesz részt. Míg Románia, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária és Ausztria is, vagyis a minket körülvevő országok legalább egy vagy több pontján fel fognak tűnni a kék fények, addig itthon ez a nap is úgy fog eltelni a legtöbbek számára, mint bármely másik nap. Ám, ha mégis szeretnénk valahogyan részt venni ebben a megmozdulásban, akkor most vasárnap vegyünk fel valami kéket, gyújtsunk egy kék gyertyát, vagy pontban 14:00-kor mérjük meg a vércukor szintünket és tegyük azt közzé online. Fontos, hogy tegyünk valamit! Nem hessegethetjük el az egészet azzal, hogy ha mások nem törődnek vele, akkor mi miért tennénk. Hisz ha most hétvégén csak egy kicsit jobban odafigyelünk magunkra és a családra, elmegyünk megméretni a vércukor szintünket, és erre felhívjuk ismerőseink figyelmét is, lehet, hogy nem egy barát, ember életét segítjük megmenteni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top