Eltűnnek a korallszirtek

2010. 11. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szén-dioxidnak számos káros hatása van, ezzel manapság remélhetőleg már mindenki tisztában van, mégis újra és újra előkerül a téma, mivel szinte naponta fedeznek fel a természetben olyan negatív irányú folyamatokat, jelenségeket, melyek a szén-dioxid okozta légköri savasodásnak köszönhetőek.

A Miami Egyetem végzős hallgatója, Rebecca Albright vezette kutatócsoport legutóbbi eredményei nyomán kijelentették, hogy a savas tengervíz gátolja a virágállatok szaporodását, illetve a korall-lárvák beágyazódását. Ez pedig azért nagyon súlyos probléma, mert ha az élőlények nem szaporodnak az eddig megszokott szinten és ütemben, akkor a turisták által annyira kedvelt látványosságok, a korallzátonyok végleg eltűnhetnek a tengerekből. Ezeket a szirteket egyébként is fokozott szinten veszélyezteti a kifehéredés, ami azért következik be, mert a korallok színeit adó algák kilökődnek a melegebb vízben. A kutatócsoport által vizsgált Acropora palmata például az egyik legelterjedtebb faj volt a szirteken, ám mostanra számuk annyira megritkult, hogy a hatóságok veszélyeztetetté nyilvánították. Jelen pillanatban 73 százalékkal kevesebb új korall alakul ki a korábbi adatokhoz mérten.

Külön probléma, hogy ezeknek a zátonyoknak a nem csak virágállat, de egyéb élőlényeire, főképpen a halaikra egy egész ágazat épül. Az ökoszisztéma összeomlásával milliók megélhetése kerül veszélybe.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top