Divatirányzat vagy tudatos választás?

2009. 08. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi az a feng shui? A kifejezés és a tudomány is Kínából származik; feng jelentése szél, shui egyenlő víz. Minthogy Kínában az emberek többsége már több ezer évvel ezelőtt is földműveléssel foglalkozott, napi szinten ki voltak téve az időjárás szeszélyének. Rákényszerültek tehát a természet alapos tanulmányozására, hogy áldásos hatásait saját szolgálatukba állítsák.

Mire jó a feng shui? Közvetetten azért jó, mert végre a sarkára áll az ember, és belátja: tudatosan kell  környezetünket alakítanunk, ugyanis mi vagyunk egyedül felelősek életmódunkért és hangulatunkért. /Az egyik legrosszabb emberi tulajdonság a lustaság. Amikor nem tudunk vagy akarunk dönteni valamilyen akár egyszerű kérdésben is, hogy pl. hová tegyünk lakásunkba egy nagyitól örökölt vázát./ A feng-shui szerint, ahogyan díszíted a környezeted, az befolyásolja az életedet. Ha az otthonod vagy a munkahelyed zűrzavaros, a bútorok összevissza állnak, valószínű, hogy a pénzügyeid, az egészséged, az érzelmeid is ugyanolyan zűrzavarosak.

Első lépésként ez a hat pont is megteszi, hogy a feng shui segítsen rendet rakni az életedben: 1 - A zsúfolt és rendetlen környezetben az energiák nem tudnak megfelelően áramlani. Tehát érdemes egy alapos rendrakással kezdeni. Amire nincs szükség, azt ki kell dobni! Amire szükség van, azt megfelelően kell tárolni! Ami elromlott, és szükség van rá, azt meg kell javítani! 2 - Érdemes az apróságokkal is foglalkozni, azokba rendet tenni. De vigyázni kell, hogy ne vesszünk el ebben sem. Itt is fontos az egyensúly. Pl., ha a számlákkal jól tudunk bánni, , jobban láthatjuk, hogy mi van még előttünk. 3 - Szükség van növényekre, amelyekről gondoskodni is kell, hogy egészségesek maradjanak. Öntözni és táplálni kell őket. Viszont nem minden növény alkalmas az „együtt élésre”. A kerek levelűek inkább valók a lakótérbe. 4 - A huzat ártalmas, mert elviheti a pénzt, cserébe egészségi problémákat hozhat. 5 - Lehetőleg ne a lakás központi részén legyen a lámpatest, és törekedjünk arra, hogy kevés sarkos (szögletes) éles tárgy legyen a környezetünkben. 6 - A feng shui a taoizmus hitvallásán alapul: összhangban kell élni a természettel ahhoz, hogy annak energiái a hasznukra váljanak. Minden energia hatással van egymásra. Gondolataink és tetteink következményei bumerángként térnek vissza hozzánk. Az energia tehát létezik, és ideális esetben mozgásban van. Lehet áldásos és kellemetlen hatása is. Rajtunk múlik, hogy melyikben részesülünk.

A kedvező elrendezésű helyiségek energiái támogatják az ott lakók/dolgozók élethelyzeteit, míg a kedvezőtlen elrendezés akadályozza az előbbre jutást, de a kedvezőtlen energiájú szobában is megvalósítható a kiegyensúlyozottabb családi élet. A Feng Shui egy életfilozófia melynek segítségével könnyebben boldogulhatunk családunkkal, párkapcsolatunkkal, egészségünkkel, karrierünkkel. Számtalan lehetőség közül választhatunk egy-egy életterület jobbítása során, de a cél mindig a kedvező energiák előmozdítása, mely aktivizálja az adott területet otthonunkban, vagy akár a munkahelyen.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top