Donna főzősuli: zellerkrémleves

2010. 09. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szárzellerből és burgonyából nagyon ízletes, könnyű krémlevest főzhetünk. A szárzeller kalciumban gazdag zöldségféle, különösen ajánlom mindazoknak, akik nem szeretik annyira a tejet vagy a tejtermékeket. A szárzeller vastag, ropogós szárának jellegzetes az aromája. A belső szárak a legzsengébbek, nyersen használhatod salátákhoz, sajtkrémbe, illetve kiváló mártogatós is készülhet belőle.

A külső szárak kevésbé zsengék, mint a belsők, ezért inkább vegyes zöldséges egytálételekbe és levesekbe való. Zellergumóból is készíthetsz zellerlevest. Hámozd meg a zellergumót, vágd kis kockákra, és az alábbi recept szerint meg is főzheted. 

Négy főre:

A zellerleveshez szükséged van 35 dkg szárzellerre, fél kg szétfövő burgonyára, egy fej vöröshagymára, 2 dkg vajra, tetszés szerinti sóra, őrölt borsra, csipetnyi reszelt szerecsendióra, 1,5 deciliter főzőtejszínre, citromlére.

A zellerszárakat tisztítsd meg, mosd meg, és vágd kb. 1 cm vastag darabokra. A zöldjéből néhány szép levelet tegyél félre a díszítéshez. A többit vágd vékony csíkokra. A krumplit is hámozd meg, mosd meg és vágd közepes kockákra. A hagymát tisztítsd meg, és aprítsd fel apróra. Tedd bele a vajat egy fazékba, amikor felolvadt, tedd bele az apróra vágott hagymát, és párold üvegesre. Addig kevergesd a vajon, amíg nem lesz átlátszóan puha. Add hozzá a burgonyát, a zellert, és hagyd őket még pár percig a tűzön, ezalatt folyamatosan kevergesd. Majd húzd félre, tedd rá a sót, a borsot és a szerecsendiót, majd szórd bele a zellercsíkokat és öntsd fel annyi vízzel, mint amennyi levest szeretnél főzni kb. 6 merőkanállal. Ha jobban szeretnéd ízesíteni, akkor dobhatsz bele egy zöldséges leveskockát is, és főzd addig, amíg a zeller és a burgonya nem lesz puha. Ha már megpuhultak a zöldségek, akkor szedd ki őket egy másik tálba merőkanállal. Ami maradt a fazékban, azt turmixold össze, és keverd bele a főzőtejszínt. Amikor ezzel is elkészültél, akkor tedd vissza bele a zöldségeket, és főzd még kb. 5 percig, de csak kis lángon. Ha mindezzel elkészültél, akkor tegyél bele néhány csepp citromlevet ízlésed szerint.

Elkészült a különleges zellerlevesed. Nincs más dolgod, mint tányérokba szedni. A tetejére szórj még egy kis borsot, és az elején félretett zellerlevelekkel díszítsd fel a levesed. Jó étvágyat kívánok!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top