Drogos gyerek a családban

2008. 05. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem is olyan rég történt egy lakótelepi általános iskolában, hogy egy negyedikes kisfiú rosszul lett. Orvost hívtak hozzá, aki hamar – és meglepve –, megállapította, hogy a gyerek be van lőve. Tízévesen. Sem a pedagógusok, sem a szülők, de még az orvosi személyzet sem akarta elhinni, hogy ez megtörténhetett. Később kiderült, nincs egyedül a fiú a drogozással. Egész díler-hálózatot lepleztek le az iskolában.

És ilyenkor vajon mi a teendő? Sokan rendőrért, bíróért kiáltanak, és rács mögé akarják dugni a vétkeseket. Esetünkben egy tízéves gyereket. Mert bíznak az igazságszolgáltatás elborzasztó erejében. Egy tízéves gyereket elborzasztani nem nagy mutatvány. Talán észre kellett volna venni idejében, mi nincs rendben körülötte. Igen, hibás a szülő, a pedagógus, a takarítónő az iskolában – hibás minden felnőtt, aki, amikor ugyanezt a tízéves fiút látta dohányozni a sarkon, csak vállat vont, mert dohányozni, alkoholt fogyasztani, azt lehet, hiszen mi magunk is így élünk, de mélyen elborzadunk és megvetjük azt, aki tudatmódosító szerekkel él.

Néhány elborzasztó adat:

A gyermek- és fiatalkorúak megoszlása az egészségügyi intézményben megjelent összes drogfogyasztó között 1995-ben 7,1%, 1998-ban 18,2% volt, 1999-ben pedig 18,3%. 1995-höz képest több mint nyolcszorosára növekedett a kezelésre megjelent drogfogyasztó gyermek-, illetve fiatalkorúak száma. Egy 1994-95-ös, az ország általános iskoláira kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy az iskolák 67%-ában nincs semmilyen rendszerezett, tantárgyszerűen oktatott iskolai drog. Egy 1998. év végén középiskolai pedagógusok körében végzett  közvélemény-kutatás  eredményei szerint a tanárok 90 százaléka szerint nőtt a kábítószer-fogyasztás a középiskolás korúak körében, ugyanakkor csak egyharmaduk ismeri el saját iskolájában a kábítószer-probléma növekedését.

Kíváncsiságból néhány napon át nézegettem a témához kapcsolódó internetes fórumokat, és sok hozzászóláson igencsak meglepődtem. Tinédzserek, 14-16 évesek, magától értetődőnek veszik, hogy isznak és dohányoznak. Azt hiszem, talán az alábbi vélemény mutatja meg legjobban a hasonló problémával küzdő fiatalok hozzáállását: „Én, mint 16 éves azt mondom, hülyeség ez a pia körüli kiakadás. Ami nagy baj, az az, hogy sok 13-15 éves gyerek kezd el drogozni. Az ivás egészséges, a cigitől meg férfiasabb lesz a hangod és ez ad egyéniséget és intellektuális külsőt"

A téma kapcsán megkérdeztem tíz hasonló korú kamaszt, lányokat és fiúkat vegyesen, voltak-e már berúgva, hogy állnak a cigivel és próbáltak-e már valamilyen kábítószert. A válasz döbbenetes. A fiúk mindegyike volt már részeg, a lányok közül csak kevesebben. A cigit mind a tízen kipróbálták, sőt, öten rendszeresen szívják. A kábszert ketten próbálták ki, de azt mondták, az veszélyes és drága is.  Az esetek többségében a szülők nem ellenőrzik, hogy milyen állapotban érnek haza. Van, akit számon se kérnek, akkor sem, ha nem a megbeszélt időre érkezik.

Ha egy tinédzser tapasztalja, hogy áll mellette valaki, van egy hűséges harcostársa, valódi segítséget kap, akkor érdektelen, értelmetlen, sőt felesleges számára a drogokhoz való menekülés.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top