Túlzott izzadás kezelése

2008. 05. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A túlzott izzadás kezelésének létezik végleges és időszakos formája is. Az örök időkre szóló megoldás egy műtéti eljárással érhető el. A beavatkozást altatásban végzik, a hónalj és a tenyér területén hat. A műtét során egy ideget vágnak el a hónaljban, hogy ezzel akadályozzák meg a verejtékmirigyek további működését. Viszonylag kevés helyen dívik ma ez a műtéti eljárás.

A túlzott izzadás kezelésére szolgáló időszakos megoldás egy jóval egyszerűbb eljárással érhető el, botox injekcióval. A botox nevű anyag, amit a különböző mimikai ráncok megjelenése esetén alkalmaznak, képes lebénítani a verejtékmirigyek mohó ténykedését. A beavatkozást nem csak hónaljon, hanem a tenyér és a talp területén is alkalmazzák. A kezelés előtt a páciens minden apró részletet tisztázhat az orvossal. A kivizsgálás során fontos kideríteni, hogy a túlbuzgó izzadságmirigyek nem utalnak-e valamilyen súlyos betegségre, továbbá, ha bármilyen aktív bőrbetegség van a kezelendő területen, a beavatkozás nem végezhető el. A konzultáció során a plasztikai sebész elmagyarázza a botox kezelés lényegét, valamint tájékoztatást ad az esetleges mellékhatásokról is.

A kezelés egy adott területen mindössze 15 percet vesz igénybe. A beavatkozás előtt a kezelendő bőrfelületet alaposan megtisztítják, majd a helyi érzéstelenítést követően egy vékony tűvel botoxot juttatnak a bőr alá. A botox ideiglenesen megbénítja a verejtékmirigyeket stimuláló idegeket és ezáltal fejti ki hatását.

A beavatkozást követően ritkán előfordulhat enyhe bőrpír, érzékenység, véraláfutás, de ezek a tünetek rövid időn belül megszűnnek. A kezelés hatása az eljárást követő 2-3. napon már érezhető, a végleges eredmény eléréséhez pedig kb. 10 napra van szükség.

Az izzadságmirigyek működésének gátlása 4-6 hónapig tarthat el így, de nem hanyagolható el a pszichés faktor sem (igaz nem csak ennek van szerepe a dologban): sok pácienssel előfordul, hogy csak 8-10 hónap után jut eszébe, már el kellett, hogy távozzon szervezetéből a botox, s csak azt követően lendülnek újra működésbe izzadságmirigyei, miután ez tudatosult benne.

A kezelés rendszeresen ismételhető, s az orvosi tapasztalatok alapján az újabb beavatkozások hatása még tovább tart, mint az első alkalommal.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top